Hadid a Jiřičná zasednou v porotě na Národní knihovnu

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
21.02.2006 19:15
Praha

PRAHA - Mezi architekty, které by Národní knihovna (NK) ráda viděla mezi soutěžícími o projekt své nové budovy, je i světově proslulý autor českého původu Jan Kaplický. Mezinárodní otevřenou anonymní architektonickou soutěž chce NK vypsat v březnu. "Nebudeme nikoho přímo oslovovat, to by byla vyzvaná, a nikoli otevřená soutěž. Osmi architektům ale dáme dopisem vědět, že se soutěž koná. Mezi nimi bude Jan Kaplický," řekl dnes ČTK ředitel NK Vlastimil Ježek.
Výsledky soutěže by mohly být podle něj známy v březnu 2007. Poté má být vypsána veřejná obchodní soutěž na generálního dodavatele stavby, stavět chce Ježek začít v roce 2008 a budova v Praze na Letné by měla být hotová v roce 2010. Na uspořádání soutěže včetně první ceny se počítá s několika desítkami milionů korun. Celkem si nová knihovna vyžádá dvě miliardy.
"Přál bych si, aby to nebyla jen knihovna, ale aby to byla nejzajímavější pražská architektura minimálně za posledních 20, ne-li 50 let," řekl ČTK Ježek. Mezinárodní komisi bude předsedat britská architektka iráckého původu Zaha Hadid, významná osobnost současné architektury a nositelka Pritzkerovy ceny, která se v oblasti architektury považuje za obdobu Nobelovy ceny.
Členy sedmičlenné poroty jsou francouzský architekt Dominik Perrault, autor nové francouzské národní knihovny, a britská architektka českého původu Eva Jiřičná. Protože se bude stavět na hranici památkového území, bude v porotě zástupce UNESCO, dále primátor Pavel Bém, ředitel NK a český architekt Petr Bílek.
"No Comment," odpověděl Kaplický ČTK koncem minulého roku na dotaz, zda by se chtěl soutěže účastnit. Knihovnu zatím mezi stavbami, jež jeho ateliér postavil, nemá; v soutěži na novou pařížskou knihovnu byl druhý. "Ale je to nádherný nápad, doufám, že to vyjde, mohlo by to být světové," dodal. Praha by podle něj potřebovala několik skutečně moderních staveb.
Pokud by se Kaplický soutěže zúčastnil, přinejmenším v předsedkyni poroty by měl svého příznivce. Zaha Hadid se netají tím, že je jeho velkou obdivovatelkou. Radikální a progresivní architektonické, typicky oblé a organicky vyhlížející tvary Kaplického staveb znají hlavně Britové - ateliér Future System, který v roce 1978 založil, stojí za známým a ceněným novinářským centrem Lord's na londýnském kriketovém stadionu, slavný je i jeho obchodní dům Selfridges v Birminghamu.
Jak by jeho návrh přijalo české prostředí, nelze odhadovat. Ač je nyní Kaplický spolu s Jiřičnou v zahraničí nejznámějším českým architektem, v Česku nic nepostavil. Soutěžil o památník na Újezdě, ale vypadl v prvním kole. Předložil i projekt projekt na schody do parku na Letné, ale úředníci jej zamítli.
70 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Tak to je konec
Jan Kratochvíl
21.02.06 07:25
ups...
Martin Franěk
21.02.06 08:47
fraňku
jurik
21.02.06 11:11
Hurá!!!
rosťa
21.02.06 11:37
zobrazit všechny komentáře