Projekt centra stavitelství v Plasech povede nový manažer

Vložil
ČTK
25.09.2010 23:10
Plasy (Plzeňsko) - Ministerstvo kultury dosadí nového hlavního manažera projektového týmu, který má v Plasech na severním Plzeňsku realizovat projekt Centra stavitelského dědictví v bývalém pivovaru a v hospodářské části zdejšího kláštera. Projekt za 392 milionů korun realizuje díky většinové dotaci z Integrovaného operačního programu (IOP) Národní technické muzeum (NTM). I přes problémy, s nimiž se celorepublikově projekty z IOP potýkají, projekt v Plasech není finančně ohrožen, řekl dnes novinářům ministr kultury Jiří Besser (TOP 09).
    Integrované operační programy, které v první výzvě podpořily v ČR zhruba 16 projektů v celkovém objemu kolem sedmi miliard, se podle ministra potýkají s  problémy. Jednotlivé projekty procházejí inventurami a Besser odhaduje, že až třetina z nich je ohrožena vlastním přístupem realizačních týmů. "Celorepublikově není situace růžová, naštěstí je to zatím ve stadiu, kdy pochybení a nejasnosti, jsou ještě napravitelné a vratné," konstatoval. Pokud bude nějaký projekt ohrožen, tak to bude nečinností žadatele, ne ze strany ministerstva nebo jeho příspěvkové organizace, ujistil.
    Pro zlepšení zavedl radikální změny. Na místo ředitele odboru strategie a dotační politiky ministerstva nastoupil podle ministra zkušený manažer Marek Kupsa, který nechal za první tři týdny vypracovat rešerše jednotlivých projektů. Vyplývá z nich, že některé projektové týmy se změní, neboť nejsou dostatečně funkční.
    V Plasech se za rok od odstartování projektu investovalo zhruba 7,5 milionu korun. Zatím se podařilo získat pravomocné stavební povolení pro pivovar a dopracovat projektovou dokumentaci pivovaru pro stavební řízení a pro provedení stavby. Hospodářský dvůr je pouze zaměřen, vyjmenoval ministr. K rizikům naopak podle něj patří pomalá realizace přípravné části, nezpracovaná projektová dokumentace a nevydané stavební povolení k hospodářskému dvoru, nezrealizované výběrové řízení stavby pivovaru a pravděpodobné archeologické nálezy v hospodářském dvoře.
    Bývalý ředitel NTM Horymír Kubíček, kterého Besser odvolal z  funkce, přitom před rokem sliboval, že vlastní práce začnou už letos v létě. Jeho tehdejší náměstek Oldřich Rambousek byl dosud hlavním manažerem týmu v  Plasích. Centrum má do roku 2014 návštěvníkům nabídnout historické stavební prvky, konstrukce, materiály a řemeslné nástroje. Prostory opravovaných objektů, které jsou podle projektu díky přestavování doslova učebnicí různých stavitelských stylů a názorů, se oživí zajímavými expozicemi. Budou určeny zejména badatelům, ale i běžným návštěvníkům.
    Besser se pozastavil nad tím, že podle platné metodiky mají projekty podpořené v IOP až rok času na získání stavebního povolení. "To je naprosto zbytečná ztráta času, která nás velmi časově zdržuje. Šlo se do toho nepřipraveně. Až za rok se dozvíme, zda vůbec dostaneme stavební povolení," konstatoval. U řady případů by podle něj mělo být stavební povolení už v okamžiku, kdy se rozhoduje o projektu.
    Další změny, které ministerstvo ohledně IOP připravuje, mají pomoci zrychlit administraci projektů, vznikne nová metodika plánování a zpřesnění postupu zadávacích řízení k veřejným zakázkám, bude zvýšená kontrola, plánuje se změna finančních etap, aby více odpovídaly realitě konkrétní stavby.
    Projekt v Plasích zachrání značně zdevastovaný románsko-barokní hospodářský dvůr. Využití získá kromě pivovaru s domem sládka také barokní klášterní mlýn. Vznikne také konferenční prostor a odborná knihovna. Pivovar bude muzeem, místem setkávání a depozitářem. Horní část, tedy hospodářský dvůr, poslouží pro experimentální dílny, workshopy a přednášky.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Plasy pivovar
Kubik
10.11.10 06:09
zobrazit všechny komentáře

Související články