Soud projedná spor architektů a Národní knihovny

Vložil
ČTK
23.09.2010 10:20
Praha

Praha - Obvodní soud pro Prahu 1 se dnes bude zabývat sporem Národní knihovny a studia HŠH architekti, které skončilo na třetím místě v soutěži na návrh nové budovy Národní knihovny (NK). Studio žaluje instituci o náhradu škody - pokud by nezvítězil Jan Kaplický, HŠH by se teoreticky posunuli z třetího na druhé místo, a jejich odměna by proto mohla být vyšší. Podle studia byla soutěž neregulérní.

    Studio podalo žalobu na podzim 2007. Předtím se architekti několikrát obrátili na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), ten opětovně uváděl, že nemůže soutěž na návrh posuzovat; může tak činit jen v případě soutěže vypsané podle zákona o zadávání veřejných zakázek.
    Kaplického návrh zvítězil v březnu 2007 v architektonické soutěži, přesto realizován nebyl. Proti knihovně na Letné se postavil prezident Václav Klaus a pražští politici včetně primátora Pavla Béma (ODS). Nyní podle deníku Mladá fronta Dnes změnili občanští demokraté názor a jednají s vdovou po architektovi o stavbě podle jeho návrhu.
0 komentářů
přidat komentář

Související články