Klingerově novoměstské vile vrátila rekonstrukce někdejší krásu

Zdroj
Leona Vacková
Vložil
ČTK
21.09.2010 08:40
Nové Město pod Smrkem (Liberecko) - Klingerova vila je opět ozdobou Nového Města pod Smrkem na Liberecku. Cenná památka prošla v posledních deseti letech nákladnou rekonstrukcí, která ji vrátila do podoby z počátku minulého století. Zasloužil se o to německý majitel společnosti CiS Systems Petr Wöllner, který se rozhodl zachránit unikátní stavbu z konce 19. století.

    Vilu, či spíše zámeček uprostřed anglického parku, nechal v letech 1888 až 1891 postavit textilní magnát baron Ottomar von Klinger. Dům byl součástí souboru tří rodinných vil, z nichž se ale do současnosti zachovaly jen dvě. Vila je na severu Čech raritou, je totiž postavená v italském stylu, nikoli německém, který v této oblasti vždy vládl. Bohatě zdobené štukové interiéry odkazují na renesanci, klasicismus a nesou i stopy tehdy moderní secese.
    Po druhé světové válce byla vila stejně jako textilní továrna znárodněna a až do 90. let minulého století patřila Textilaně, která tam zřídila školku a jesle. Na konci minulého století byla ale prázdná a chátrala.
    Z původního vybavení se tak mnoho nezachovalo. Vandalové překvapivě neodnesli původní kované zábradlí na schodišti, našly se prakticky všechny dveře. "Také parkety a dlažby v některých částech jsou původní," řekl Wöllner, pro něhož je vila, jak přiznal, srdeční záležitostí. Do nákladné obnovy se pustil i za cenu obrovského zadlužení. Zastavit musel podstatnou část majetku svého i své rodiny. České ani německé banky nechtěly nejistý projekt financovat, i když dnes objekt slouží jako sídlo a sklady firmy vyrábějící kabely a kabelové svazky CiS Systems.
    V roce 2001 ale připomínala vila spíš ruinu, která každou chvíli hrozí zřícením. Domu chyběla věž, střecha byla místy propadlá a do objektu zatékalo. Krovy byly narušené a některé stropy napadla dřevomorka, sklepy byly mokré. "Architekt tehdy náklady na obnovu odhadl na sedm milionů marek (asi 120 milionů korun)," poznamenal Wöllner. Obětoval spoustu času i úsilí na to, aby domu vrátil původní tvář. Pomohli při tom i zaměstnanci společnosti a náklady se díky tomu podařilo výrazně snížit.
    Mezi dělníky firmy CiS Systems byli zdatní zedníci a štukatéři a další řemeslníci. "Všichni jsme se na tom hodně naučili," přiznal Wöllner. Při obnově si nepomáhal lacinými replikami z hobbymarketů, ale štuky řemeslníci doplnili a opravili podle toho, co se zachovalo. Vila je od roku 1994 kulturní památkou chráněnou státem, a proto na její obnovu dohlíželi památkáři.
    "Myslím, že můžeme být spokojeni," poznamenal vedoucí odboru památkové péče z nedalekého Frýdlantu Luděk Zelenka. Výsledek je podle něj o to cennější, že stavbu opravil majitel na vlastní náklad. "Stát přispěl zhruba půl milionem korun na obnovu parket a stropní malby na schodišti," vysvětlil Zelenka.
0 komentářů
přidat komentář