Modulární mateřské školky

Vložil
Tisková zpráva
20.09.2010 13:15
KOMA MODULAR s.r.o.

Firma KOMA MODULAR CONSTRUCTION s.r.o. zúročila propagaci modulárních školek a přes prázdniny pomohla vyřešit nedostatek kapacit ve školkách v různých částech naší republiky.  Od prvního září může více než stosedmdesát maminek dát své děti do školek. Zapojením architektů vznikly zajímavé modulární stavby, které neunikly pozornosti médií.
 
Předně zaujala čtyřtřídní dvoupodlažní školka v Jihlavě, která byla postavena na předem připravené základy za 6 týdnů. Díky metodě stavění z prostorových modulů, které dětem připomínaly vagony, byla školka nazvána „Mašinka“. Školka je zčásti opláštěna zateplovacím systémem se žlutou omítkou s dětskými motivy. Ze strany přiléhající k lesu a k dětskému hřišti je opláštěna dřevěným obkladem z pařené borovice. Díky speciálnímu konstrukčnímu systému nejsou vidět ve třídách jednotlivé spoje modulů, tak jak je to běžné u kontejnerových staveb. Celý rozpon třídy, který je 9 metrů, není přerušován podpěrnými sloupy. Každá třída je jinak barevně řešena, včetně mobiliáře. Přesto, že modulární stavby vykazují výborné tepelněizolační vlastnosti, tak pro zvýšenou pohodu dětí, které si hrají většinou na podlaze, bylo přidáno v herně podlahové elektrické topení.  Strava je dopravována výtahem a třídy jsou vybaveny audio a video technikou.

Vnitřní povrchy tvoří cementovláknité desky Fermacell, které splňují požadované požární odolnosti, a na které, na rozdíl od sádrokartonu, lze jednoduše věšet obrázky, poličky atd. Sanitární místnosti jsou obloženy keramickým obkladem. Podlaha je opatřena v sanitárních místnostech a na chodbě dlažbou, v jednotlivých třídách PVC a koberci. Vytápění je řešeno teplovodními radiátory. Jako topné medium je přivedena horká vody z nedaleké školy a pomoci výměníkové stanice v přízemí stavby je ovládáno vlastní vytápění modulární školky. Veškeré rozvody jsou vedeny ve stěnách.

Po celou dobu stavby byla akce sledována místními médii, městskými zastupiteli a vlastními rodiči. Všechny překvapila rychlost a kvalita odvedených prací. Výsledek přesvědčil zúčastněné, že modulární výstavba je srovnatelná se standardní výstavbou a navíc, že ji lze realizovat v extremně krátkém čase, v kterém není možné, stavbu standardně postavit. Navíc modulární stavbu je možno ihned využívat. Představitelé města Jihlava chtěli původně využít další přednosti modulárních staveb a to tím způsobem, že až nebudou potřeba kapacity nové školky, že ji budou moci přemístit na jiné místo nebo prodat bez vazby na pozemek. Výsledek stavby je však přesvědčil, že nyní o přemístění stavby neuvažují.

Cena školky včetně spodní stavby, dětského hřiště, oplocení a terénních úprav nepřesáhla dvacet milionů korun. Město Jihlava navíc získalo 92,5% dotaci z evropských fondů, takže stavba čtyřtřídní školky pro 100 dětí zatížila jihlavský rozpočet pouze půldruhým milionem korun.


Video ze stavby školky si můžete prohlédnout na www.koma-modular-construction.cz/koma/public/cs/reference/2010/modularni-skolka-v-jihlave/



Vedle této modulární školky firma zrealizovala přes prázdniny další kontejnerové školky, kde byly hlavním důvodem výstavby cena a rychlost a to v Modřicích, Pozořicích a ve Staňkově. Více informací získáte na:
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
pro srovnání (!)
ondrej spusta
22.12.15 05:47
zobrazit všechny komentáře

Související články