Galerie hlavního města bude spravovat Colloredo-Mansfeldský palác

Vložil
ČTK
16.09.2010 22:20
Praha - Galerie hlavního města Prahy dostala od magistrátu do správy Colloredo-Mansfeldský palác v Karlově ulici na Královské cestě. Chce v něm zřídit své hlavní sídlo a vystavit české moderní umění. O změně zřizovací listiny dnes rozhodli zastupitelé hlavního města. Galerie zároveň obdržela do správy prostory takzvaného Pražského domu fotografie v Revoluční ulici.

    Barokní palác v centru Prahy je dlouhodobě neudržovaný. Památka patří hlavnímu městu, tomu se ale několik let nedaří nalézt pro něj využití. Hledání nájemce komplikoval špatný stav budovy. Její rekonstrukce bude stát podle odhadů stovky milionů korun a oprava bude trvat několik let.
    V paláci by galerie chtěla zřídit kanceláře a sídlo vedení, ale také výstavní prostory pro díla českých malířů z 19. a první poloviny 20. století. Zda se jí záměr podaří naplnit, ale bude záležet na příštím vedení města, které bude muset na opravu uvolnit peníze.
    Barokní palác, který pochází z poloviny 18. století, měl od roku 1994 v pronájmu nadační fond Polyhymnia. Zavázal se, že památku do deseti let opraví. Magistrát však už před osmi lety uvedl, že budova není udržována a chráněna před znehodnocením. Město potom smlouvy rozvázalo a následně vyhlásilo soutěž. Vybrat nového nájemce se ale nepodařilo.
    Zastupitelé dnes také do správy galerie svěřily nebytové prostory v Revoluční ulici, které jsou určeny pro činnost Pražského domu fotografie (Prague House of Photography PHP).
    Společně jej před lety založily hlavní město a ministerstvo kultury jako obecně prospěšnou společnost. Do rekonstrukce objektu v Revoluční, kde měla vzniknout velkoryse pojatá instituce pro co nejlepší možnou prezentaci, vznik, výzkum i výuku fotografie, daly dohromady 20 milionů korun. Prostory ale dosud nebyly zkolaudovány. Obě instituce kvůli průtahům uvažovaly o tom, že z obecně prospěšné společnosti vystoupí. Nedokončený projekt také provázely spory mezi fotografy a vedením PHP.
0 komentářů
přidat komentář

Související články