V Turnově otevřeli repliku historického roubeného domu

Vložil
ČTK
16.09.2010 22:05
Turnov (Semilsko) - V areálu Muzea Českého ráje v Turnově byl dnes otevřen takzvaný Kamenářský dům, což je replika jednoho z posledních roubených domů ve městě. Původní roubené stavení stálo na Havlíčkově náměstí, na začátku 70. let minulého století muselo ale ustoupit nové telekomunikační budově. Velkorysé plány na rozebrání roubeného domu a jeho přestěhování do Dolánek padly. Muzeu se však před třemi lety podařilo získat peníze na postavení repliky této jedinečné ukázky pojizerské architektury.

    "Venkovní podoba té budovy je přesnou kopií původního objektu. Vnitřek je samozřejmě trochu přizpůsoben těm aktivitám, které tu chceme provozovat," řekla ČTK ředitelka muzea Vladimíra Jakouběová. Historickým souvislostem odpovídá i místo, kde replika stojí. Při archeologickém průzkumu před zahájením stavby byly totiž nalezeny základy podobné stavby.
    Dřevěný dům návštěvníkům připomíná budovy, jež ve městě stávaly na přelomu 18. a 19. století. Kamenářský dům je společným projektem partnerských měst Turnov a německého Idar-Obersteinu, která spojuje dlouholetá tradice zpracování drahých kamenů, zlatnictví a šperkařství. V přízemí bude expozice, která řemeslnou historii obou měst připomene. Muezum také plánuje to, že se v domě budou konat výtvarné dílny a odborné přednášky. "V závěru roku bychom pak v patře chtěli otevřít expozici věnovanou Českému ráji a Pojizeří, která bude vytvořena z pozůstalosti historika, národopisce a ilustrátora Josefa Václava Scheybala. Základ budou tvořit jeho kresby, ale chtěli bychom využít i jeho sběratelskou činnost," řekla Jakouběová.
    Muzeum chtělo dům do města vrátit už od počátku 90. let minulého století, ale šance získat potřebné peníze se objevila až v roce 2007. Náklady na stavbu byly zhruba 7,5 milionu korun, 85 procent šlo z evropských fondů, o zbytek se rovným dílem podělil stát a Liberecký kraj. Liberecký kraj nakonec ještě přidal půl milionu korun na dokončení venkovních úprav.
    Muzeum Českého ráje patří k nejnavštěvovanějším v Libereckém kraji. Jeho sbírky zaměřené především na drahé kameny a historii navštíví ročně kolem 80.000 návštěvníků, asi třetinu z nich tvoří cizinci. Kamenářský dům není jedinou akcí, na kterou muzeum získalo evropské dotace. V únoru otevřeli v bývalém sklepení muzea moderní klenotnici, kde mohou vystavovat i nejcennější šperky, kameny a archiválie. Vybudování trezorové místnosti stálo více než milion korun.
0 komentářů
přidat komentář

Související články