Městské zásahy Bratislava 2008 a Praha 2010 v Brně

Zdroj
Městské zásahy
Vložil
Tisková zpráva
13.09.2010 18:25
Architektura veřejného prostoru.
130 řešení pro 130 veřejných míst.

Pořadatel: Městské zásahy (občanské sdružení)
Autoři projektu: Matúš Vallo a Oliver Sadovský (Vallo Sadovsky Architects)
Kurátoři: Matúš Vallo, Oliver Sadovský, Monika Mitášová (Bratislava 2008), Adam Gebrian (Praha 2010)
Spolupráce: Dům umění města Brna

Výstava probíhá za podpory Statutárního města Brna

Termín trvání výstavy: 17. 9. – 31. 10. 2010
Vernisáž: 16. 9. 2010 od 19.00 hod.
Místo konání: Budova bývalé městské káznice, Soudní ulice
Otevřeno: út-ne 10.00-18.00

Sdílený městský prostor je veřejným majetkem. Městské zásahy představují architektonické projekty, které si nikdo neobjednal. Všechny vznikly z vnitřní či profesní potřeby jejich autorů. Potřeby poukázat na to, co v městském prostoru nefunguje, i když existuje řešení, jak by fungovat mohlo; potřeby odhalit potenciál míst, přes která denně chodíme a která často ani nevnímáme.

Myšlenka projektu „městských zásahů“ vznikla v Bratislavě v roce 2007. Matúš Vallo a Oliver Sadovský (Vallo Sadovsky Architects) uvedli v život svůj nápad občansko-profesní iniciativy: rozhodli se nečekat na zadání z vnější a oslovili několik svých kolegů a architektonických ateliérů, aby si nejdříve vybrali a pak navrhli - bez nároku na honorář - řešení architektonicky problematického veřejného místa v širším centru hlavního města Bratislavy.

Projekt se setkal s nebývalým ohlasem ze strany samotných autorů (v převážné většině architektů), kteří rádi zareagovali na výzvu, která jim nejen umožnila vyřešit si někdy dlouho v hlavě uvažované problémy veřejného prostředí, ale zároveň ukázat, že architekt není sobecký budovatel svého vlastního monumentálního pomníku. Témata jednotlivých zásahů nebyla nijak omezena. Vybírají si je sami navrhovatelé. Výstava projektů v Bratislavě se stala nejnavštěvovanější výstavou Slovenské národní galerie a byla silně reflektována ve slovenských celoplošných médiích.

Protože je myšlenka Městských zásahů univerzální, logicky na sebe nedala dlouho čekat jeho pražská mutace. V obou městech bylo zadání jednotné: nalezení problematických míst města a vytvoření návrhů, které mají tato místa vylepšit. Vizualizace návrhu měla sledovat poměrně jednoduchý princip znázornění „před tím“ x „potom“.

V Praze proběhla výstava v Centru současného umění DOX a byla pro zájem publika o měsíc prodloužena. V obou městech rovněž oslovil projekt městské úředníky: v Bratislavě se připravuje jeden z návrhů k realizaci (úprava Židovské ulice – Vallo Sadovsky Architects), v Praze byly dva projekty zadány k dopracování (Visutý park nad ústím tunelu Malovanka – Opočenský Valouch architekti, Humanizace S-J magistrály – Atelier K2), jeden již byl realizován (Piknik Nové scény – Roháč Stratil architektonický ateliér). Rovněž tak se projevil jako životaschopný autorský aktivismus: v Bratislavě se podařilo zorganizovat grilování podle projektu Opekačka ako personalizácia verejného prostoru (n/a Benjamín Brádňanský, Víto Halada), v Praze byla zasazena sakura (Pinkas Žalský architekti), proběhl happening Ulice je moje místo pro čin (MOBA), probíhá aktivní propagace projektu pontonové cyklostezky A2 (Jan Kadlas). 

Občanské sdružení Městské zásahy, které bylo založeno za účelem podpory myšlenky MZ a podpory kvalitní architektury jako takové, nyní připravilo společnou výstavu bratislavských (celkem 49) a pražských (celkem 81) projektů a rádo by tak avizovalo připravované Městské zásahy Brno 2011, které budou vyhlášeny na zahájení výstavy 16. 9. 2010 a výsledky vystaveny v první půli roku 2011. Oba projekty se konají díky podpoře Statutárního města Brna.

Výstava se uskuteční v prostorách bývalé káznice mezi ulicemi Cejl, Soudní a Bratislavská (vstup z ulice Soudní). Nabízí tak jedinečnou příležitost prohlídky tohoto areálu, který by se v budoucnosti měl proměnit na Kreativní centrum.

0 komentářů
přidat komentář

Související články