Brno má sochu žárovek, připomíná Edisona i první osvětlení

Vložil
ČTK
12.09.2010 11:05
Brno

Brno - Brňanům se včera poprvé představila třímetrová socha žárovek, která má připomínat vynálezce Thomase Alvu Edisona. Na prostranství u  obchodního domu Centrum ji slavnostně odhalili zástupci radnice. Na dnešek čekala přibližně dva roky v depozitáři. Tomáš Medek s návrhem na její ztvárnění vyhrál výtvarnou soutěž v roce 2007 a dílo vyrobil záhy. Vázla však oprava náměstí, kam se socha měla umístit.
    Objekt je jeden z deseti, které mají za deset let Brno ozdobit v projektu Sochy pro Brno. Autoři myšlenky tak zamýšlejí připomenout osobnosti, které ve městě zanechaly svou stopu. Zelný trh tak zhruba dva roky zdobí socha Wolfganga Amadea Mozarta. Kurt Gebauer ho zobrazil jako Kupida s jedním křídlem, který balancuje na hraně klavichordu. Mozart jako zázračné dítě koncertoval právě v dnešním divadle Reduta na Zelném trhu.
    I Edison má s Brnem spojitost. I když Američan v Brně nikdy nežil ani nepůsobil, místní Mahenova scéna byla jako první divadelní budova v Evropě vybavena elektrickým osvětlením, a to už v roce 1882. Vědec si chtěl elektroinstalaci osobně prohlédnout, proto se v Brně zastavil při své cestě po Evropě v roce 1911. "Byl velmi spokojen. Zápis o jeho návštěvě je v knize hostů hotelu Grand," uvádí internetová encyklopedie Brna.
    Zástupcům radnice se v  aktuální předvolební době odhalování nových pomníků a soch nakupilo. Od minulého týdne mohou lidé obdivovat či kritizovat sochu Spravedlnosti na Moravském náměstí, kterou autor Marius Kotrba doprovodil vodním prvkem. Na Moravském náměstí mají záhy následovat další dva objekty - historická mapa Brna vodní prvek. Na náměstí Svobody zase obří hodinový stroj. Ceremoniál je plánovaný na příští sobotu.

1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Jo!
Jan Stratílek
12.09.10 08:17
zobrazit všechny komentáře