V Ostravě začne putovní výstava Studia Daniela Libeskinda

Zdroj
Hana Halfarová
Vložil
ČTK
11.09.2010 20:35
Ostrava

Daniel Libeskind

Ostrava - Ostravský Dům umění představí tvorbu proslulého amerického architekta Daniela Libeskinda. Putovní výstava Evropou bude mít v  Ostravě světovou premiéru. Vystaveny budou i architektovy doposud nezveřejněné práce, řekla ČTK mluvčí Galerie výtvarného umění v Ostravě Jana Šrubařová. Mezi známými návrhy nebude chybět ani nová podoba místa na newyorském Manhattanu, na němž stála do 11. září 2001 americká "dvojčata".
    Dílo čtyřiašedesátiletého Libeskinda představí dvě desítky velkoplošných panelů, vystaveny budou i modely některých jeho staveb. Součástí expozice budou také audiovizuální prvky - návštěvníci se budou moci podívat na dokumentární film Libeskind: The Making of An Architect.
    Kromě návrhu nové manhattanské zástavby Ground Zero, od něhož se ale kvůli pozdějším zásahům architekt distancoval, bude prezentován například projekt Židovského muzea v Berlíně otevřeného v roce 2001, který z Libeskinda učinil architektonickou hvězdu.
    Výstava představí nejen Libeskindovy postavené i nerealizované stavby, ale také jeho návrhy divadelních scén a kostýmů či designérskou činnost. "Bude to interaktivní výstava, která se bude i mírně proměňovat. První týden po otevření ji doplníme o malý designový detail - hodinky dle architektova návrhu, které budou uvedeny na trh 15. září," řekl ČTK jeden z kurátorů výstavy Jaroslav Němec.
    Putovní výstava, která začne ve čtvrtek 16. září, je unikátní v  tom, že celý její koncept vznikl právě v Ostravě. Stojí za ním občanské sdružení SPOK - spolek pro ostravskou kulturu, který na přípravě spolupracoval s Muzeem architektury ve Vratislavi. Právě v Polsku bude příští rok další "výstavní zastavení".
    Autoři výstavy spolupracovali rovněž s architektonickým Studiem Daniela Libeskinda v New Yorku. "Teprve letos v květnu se nám podařilo získat jejich důvěru natolik, že jsme dostali svolení k uspořádání výstavy," řekl Němec.
    Čtvrteční vernisáže se podle něho vytížený architekt nezúčastní. "Momentálně hledáme společně další možný termín jeho návštěvy Ostravy spojený například s přednáškou nebo komentovanou prohlídkou," naznačil kurátor. Architekt by měl přijet se svou ženou Ninou, která pro jeho studio zajišťuje externí vztahy.
    Daniel Libeskind se narodil 12. května 1946 v  polské Lodži v rodině židovského původu, která přežila holokaust. V roce 1957 odešel s rodiči do Izraele, po třech letech všichni přesídlili do New Yorku. Původně studoval hudbu a přivydělával si hraním v barech. V roce 1970 ukončil vyhlášenou školu Cooper Union for the Advancement of Science and Art v New Yorku, studoval také v Essexu a Londýně. Libeskind přednášel na řadě univerzit v  Severní Americe, Evropě i Japonsku a je držitelem mnoha ocenění a čestných doktorátů.
0 komentářů
přidat komentář

Související články