Becherově vile v Karlových Varech se vrací původní půvab

Zdroj
Pavel Peňás
Vložil
ČTK
10.09.2010 23:25
Karlovy Vary

Karlovy Vary - Obnova památkově chráněné Becherovy vily v  Karlových Varech spěje pomalu k závěru. Nákladná rekonstrukce za více než 80 milionů korun vrátila domu z počátku 20. století původní půvab. Po skončení prací by měla vila sloužit jako interaktivní galerie. V současné době se pracuje na druhé etapě stavby, která se týká hlavně terénních prací v okolí domu, zaznělo na včerejším kontrolním dnu na stavbě.
    "My jsme projekt zdědili po bývalém vedení kraje a diskutovali jsme o tom, jestli v něm pokračovat nebo ne. Na jedné straně jde o poměrně vysoké náklady, ale nakonec jsme dali přednost původnímu záměru. Nakonec ne všechny historické vily se musí prodat a předělat na hotely," řekl novinářům hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný.
    Hejtman dnes také uložil do jedné z ozdob vily dokumenty o Karlovarském kraji, pamětní lázeňskou minci, Krajské listy a další informace, určené budoucím generacím.
    Původně ryze technický suterén budovy bude po skončení rekonstrukce sloužit jako výtvarné díly. V prvním patře bude společenská část galerie s komorním sálem, pokladnou a šatnami. Druhé podlaží je pak připravována na výstavní sály, ve třetím patře byly vybudovány byty pro správce a případné hosty galerie.
    Z celkových nákladů, které dosáhnou 83,2 milionu korun, získal kraj na obnovu Becherovy vily bezmála 77 milionů korun z Evropské unie. Zhruba čtvrtina peněz byla přitom určena na restaurátorské práce, aby se zachovalo co nejvíce z původního vzhledu secesní budovy. Dokonce restaurátoři zachovali, i když nátěrem zakryly i nápis na zdi, upozorňující, že tam za války bylo místní velitelství SS. Na stav budovy mělo ale velký vliv to, že byla 20 let mimo provoz, a tak se část interiéru nenávratně poškodila.
    Práce na rekonstrukci unikátní památky v centru města by měly skončit v červnu 2011. Podle hejtmana ale kraj na stavbaře netlačí, aby se rekonstrukce urychlila, ale trvá hlavně na kvalitě odvedené práce.

> www.becherovavila.cz
0 komentářů
přidat komentář