Ze znojemského pivovaru má být kulturní památka

Zdroj
Filip Vrána
Vložil
ČTK
09.09.2010 14:20
Brno

Brno - Národní památkový ústav (NPÚ) chce prohlásit za kulturní památku soubor staveb areálu někdejšího znojemského pivovaru. Návrh nyní posuzuje ministerstvo kultury. ČTK to potvrdil mluvčí NPÚ v Brně Zdeněk Musil. V areálu Hostanu se pivo vařilo od roku 1720. Výrobu ukončil jeho vlastník společnost Heineken v loňském roce a přesunul ji definitivně do Brna. Areál má koupit město.

    Podle něj se jedná o jednu z nejvýznamnějších průmyslových památek na jižní Moravě. Návrh na prohlášení vybraných budov areálu vypracovali specialisté z NPÚ v Ostravě. Návrh se týká administrativní budovy, sladovny a objektu varny se stáčírnou, kde bylo i technologické zázemí pivovaru. Podle odborníků je velice cenné i vybavení některých budov. Zejména se jedná o technické zařízení varny, které bylo vyrobeno v 30. letech minulého století v závodě Škoda.
    Znojemský pivovar je také jednou z dominant města. Stojí hned vedle hradu poblíž unikátní rotundy svaté Kateřiny. "Tvoří výrazné a charakteristické panorama, které je potřeba respektovat," řekl odborný garant za NPÚ v Brně Jan Kozdas. Jeden z objektů je podle něj barokního původu a je vyznačen jako objekt památkového zájmu v plánu městské památkové rezervace.
    Město s Heinekenem kvůli koupi areálu uzavřelo dvě smlouvy. Podle první z nich má do konce října zaplatit 26 milionů korun. "Druhá smlouva je o budoucí spolupráci Znojma a Heinekenu při dalším společném rozvoji areálu. Heineken se mimo jiné zavázal darovat městu při podpisu smlouvy 100.000 korun a do budoucna je ochoten tento objem navýšit, a podílet se tak na dalším developerském rozvoji areálu," řekla mluvčí Znojma Denisa Šipošová.
    Město má zatím první obecný urbanisticko-architektonický průzkum areálu. Průzkum se dopracovává do konkrétnější studie využitelnosti. Budoucnost bude také závislá právě na výsledku řízení o prohlášení kulturní památkou. Heineken nechal v areálu i technologie, včetně historicky cenného vybavení varny. Na kotle podle Šipošové bude zřízeno věcné břemeno. O jejich dalším osudu se rozhodne až po výsledku řízení u ministerstva kultury.
    Zachování areálu i případné vyhlášení kulturní památkou vítají odborníci na pivovarskou historii. Podle provozovatele serveru www.pivovary.info Marka Kodedy je vaření piva ve Znojmě doloženo od 13. století. Z doby Karla IV. se dochovala takzvaná Losunková kniha, která vyjmenovává domy i měšťany s právem vařit ve Znojmě pivo, mezi nimi i sládka Hostana. Až v roce 1720 areál získalo město a vystavělo tam svůj pivovar.
    Ve vedení pivovaru zpočátku stáli podle Kodedy sami právovárečníci. Zanedbaný pivovar v roce 1860 zakoupil Tomáš Maural za 50.000 zlatých. Rodina Mauralů svůj pivovar zcela přestavěla, rozšířila a ještě do konce 19.století z něj vytvořila moderní, technicky dobře vybavený podnik.
    V roce 1947 byl znojemský pivovar znárodněn a stal se součástí uskupení Jihomoravské pivovary, což platilo do roku 1993, kdy pivovar koupila společnost Hostan. V roce 1999 výstav provozu dosáhl 191.843 hektolitrů. Starobrno, jehož majitelem byla tehdy rakouská firma BBAG, v roce 2001 odkoupilo podíly, které v Hostanu vlastnila skupina devíti podnikatelů. V dubnu 2008 byla místní desítka již vařena i stáčena do sudů v Brně.
0 komentářů
přidat komentář