Správa pražského hradu o víkendu otevře nepřístupné zahrady

Vložil
ČTK
01.09.2010 20:55
Praha

Praha - Správa Pražského hradu o tomto víkendu poprvé v historii veřejnosti otevře doposud nepřístupné produkční zahrady. Ty slouží jako zázemí hradních zahradníků a místo, kde se pěstuje 72 druhů okrasných rostlin pro výzdobu Hradu. Mluvčí hlavy státu Radim Ochvat uvedl, že se návštěvníci budou moci setkat také s první dámou Livií Klausovou, která bude podepisovat knihu Zahrady Pražského hradu. Na tradičním vinobraní ochutnají kvalitní burčák.
    Jindy přísně střežené zahrady v bezprostředním sousedství domu, kde bydlí prezidentský pár, budou přístupné po oba víkendové dny od 10:00 do 15:00. Návštěvníci se k nim dostanou přes bránu za Jízdárnou. Prohlídka ve skupinách s  výkladem průvodce potrvá zhruba 40 minut.
    V zahradách budou k vidění moderní skleníky se stovkami druhů orchidejí a gerber, lidé si prohlédnou historický a plně funkční Masarykův včelín nebo vodní nádrž z doby Rudolfa II.
    O víkendu se v Královské zahradě a Míčovně Pražského hradu bude konat také 5. ročník tradičního vinobraní. Součástí akce budou ochutnávky burčáku a hroznové šťávy vylisované na replice historického lisu, příjemnou atmosféru dotvoří hudba folklórních souborů, do historie návštěvníky zavede vystoupení šermířské skupiny. Pro nejmenší připravila správa Hradu řadu soutěží.
0 komentářů
přidat komentář