Část jižního obchvatu Prahy bude stát 5,9 miliardy korun

Vložil
ČTK
17.02.2006 13:05
Praha

PRAHA - Výstavba úseku vnějšího automobilového obchvatu na jihu Prahy mezi Lahovicemi a Vestcem bude stát 5,9 miliardy korun. Silnici o délce téměř 8,5 kilometru postaví sdružení firem Skanska DS, Skanska BS a Alpine Mayreder Bau, které zvítězilo ve výběrovém řízení. Sdružení nabídlo nejnižší cenu. Smlouvu na výstavbu podepsalo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) tento týden, řekl dnes ČTK Alois Lichnovský z ŘSD.
Úsek zahrnuje téměř 240 metrů dlouhý most přes Vltavu a ražený tunel o celkové délce přes 1,9 kilometru, informovala společnost Skanska CZ. "Tyto objekty by měly být budovány v předstihu s ohledem na lhůty jejich výstavby," uvedl Lichnovský. Stavební řízení bylo zahájeno, výstavba začne letos.
Stavba další části úseku zatím podle Lichnovského vázne kvůli výkupu pozemků, hlavně na území Středočeského kraje. ŘSD může vlastníkům nabídnout pouze cenu stanovenou vyhláškou, majitelům se zdá nízká, podotkl.
Už minulý měsíc uzavřelo ŘSD smlouvu na výstavbu dalšího úseku obchvatu mezi Slivencem a Lahovicemi. Šestikilometrový úsek postaví sdružení firem Strabag, Hochtief Construction a Max Bögl a Josef Krýsl za 8,9 miliardy korun. Také v tomto případě pokračuje stavební řízení, proti povolení se ale možná odvolají ekologičtí aktivisté.
"Překvapilo by nás, kdyby se tak nestalo," řekl Lichnovský. ŘSD ale předpokládá, že výstavba úseku mezi Slivencem a Lahovicemi začne letos, patrně v září.
Výstavba poslední části obchvatu jihu metropole z Vestce na dálnici D1 by měla začít příští rok. Všechny tři úseky o celkové délce asi 24 kilometrů by ŘSD chtělo uvést do provozu současně v roce 2009. Okruh na jihu Prahy uleví zejména oblasti Barrandova, Barrandovskému mostu a Jižní spojce.
0 komentářů
přidat komentář