Vítězný projekt muzea ve Varšavě od Christiana Kereze

Vložil
Petr Šmídek
01.09.2010 08:00
Christian Kerez

Švýcarský architekt Christian Kerez zvítězil v únoru 2007 v mezinárodní soutěži na Muzeum moderního umění ve Varšavě. V třináctičlenné porotě tehdy zasedli např. Micha Borowski (hlavní architektka města Varšavy), Christine Binswanger (architekta z basilejské kanceláře Herzog & de Meuron), Sir Nicholas Serota (ředitel londýnské Tate Gallery), Deyan Sudjić (ředitel londýnského Design Museum a kurátor 8. bienále architektury v Benátkách) nebo architekt Daniel Libeskind, který o vítězném projektu prohlásil: „Jedná se o báječnou a avantgardní stavbu a dobře se hodí k sousednímu (stalinistickému) Paláci vědy a kultury.“ Na druhém místě skončili Szaroszyk & Rycerski Architekci z Polska a třetí místo obsadil další švýcarský Atelier WW.
Jednoduchý kvádr zalomený do písmene L bude ležet v samém centru Varšavy na bezmála hektarovém pozemku. V horním podlaží muzeum nabídne obří výstavní sál o rozloze 4000 m² zaklenutý řadou valených kleneb. Kromě kinosálu, knihkupectví a dvou přednáškových místností je v muzeu naplánovaná rovněž veřejná knihovna a tři restaurace.
Otevření nového muzea bylo naplánováno na tento rok, projekt však vyvolal řadu rozporů, což vedlo k personální obměně ve vedení muzea a představení mírně přepracovaných plánů v polovině letošního června. Se stavebními pracemi se tak začne až v polovině roku 2012 a o tři roky později by mělo být muzeum dokončeno. Stavební náklady se z původních 66 milionů euro vyšplhaly na současných 123 milionů, což jistě nemusí být konečná částka.
0 komentářů
přidat komentář

Související články