V Plzni finišují s podporou boje o titul města kultury 2015

Zdroj
Eva Barborková
Vložil
ČTK
26.08.2010 19:30
Plzeň

Plzeň - V Plzni finišují poslední akce na podporu kandidatury města na Evropské hlavní město kultury pro rok 2015. Rozhodne se za 13 dní. Plzeňany čeká japonský festival, tradiční Pilsner Fest, nová akce Světovaření v  bývalém pivovaru, jež představí využití prázdného prostoru, koncert Plzeňské filharmonie s kapelou The Tap Tap, farmářské trhy a další. Novinářům to řekli zástupci města.
    "Jedenáct dnů zbývá do příjezdu komise do Plzně, pak jedou do Ostravy. Porota rozhodne 8. září. Veškeré naše aktivity pro veřejnost zapadají do projektu kandidatury. Jejím cílem je i vrátit Plzeňákům hrdost na to, že jsou z Plzně," uvedla náměstkyně primátora Marcela Krejsová.
    Už v  pátek v Plzni odstartuje hudební festival spojený s největší slavnostní plzeňského piva, festival Pilsner Fest. "Je jednou z nejvýznamnějších akcí na konci kandidátského léta," dodala Krejsová. Organizátoři očekávají až 30.000 návštěvníků, vystoupí více než 20 předních českých kapel různých žánrů, mnohdy zahrají v netradičních spojeních s dalšími interprety, připraven je také pokus o  překonání rekordu v hromadném přípitku a další. Vůbec poprvé se hudba rozezní ulicí U Prazdroje, jež se uzavře dopravě a stane se pěším bulvárem.
    Druhou největší akcí budou Dny japonské kultury oslavující 20 let partnerství Plzně a japonského Takasaki. Přátelství obou měst vzniklo původně díky exportu tanků na vaření piva do japonského města, nyní tam vyváží Plzeň i  svou kulturu. Akce bude zahájena 2. září, potrvá do 13. září. Nabídne mimo jiné výstavu výjimečných exponátů origami z celého světa. "Podobná dosud v republice realizována nebyla. Z programu je asi nejzásadnější po umělecké stránce vystoupení butó tanečníka, připraveny jsou dílny kaligrafie, tvarování bonsají, čajového obřadu a další," uvedl Ivo Hucl, jenž má festival na starost.
    Veřejnosti se také od pondělí otevře areál bývalého pivovaru Světovar, který by měl být revitalizován a využit pro provoz muzea designu a životního stylu, multižánrového kulturního centra a městského archivu. "Chceme ukázat, že prostory jsou využitelné pro různá představení," uvedla Krejsová. Světovaření nabídne výstavy, workshop, taneční zkoušky, divadelní představení, koncert a další.
    Kandidaturu Plzně podpoří i koncert Plzeňské filharmonie a kapely The Tap Tap složené ze studentů a absolventů Jedličkova ústavu. S kapelou si zazpívají herec Tomáš Hanák a hudebník David Koller. Historicky první společný koncert obou těles se koná 1. září od 18:00 na náměstí Republiky.
    Na integraci cizinců se o čtyři dny později zaměří akce nazvaná Plzeň září v září, jež se koná v amfiteátru u nákupního centra Plaza. Ve stejný den, tedy 5. září, se uskuteční také na Selské návsi v Plzni-Černicích Biodožínky neboli den plný biopotravin a zdraví.
    Všechny informace o kandidatuře a jednotlivých akcích jsou na internetu.
0 komentářů
přidat komentář