Na Žižkově byly otevřeny podzemní garáže pro stovku aut

Zdroj
Štěpán Pellar
Vložil
ČTK
25.08.2010 20:40
Praha

Praha - Žižkovská radnice včera otevřela nové podzemní garáže v  Lupáčově ulici. Je tu celkem 96 parkovacích míst, z toho šest je vyhrazeno pro pro městskou policii. Garáže se začaly stavět loni v srpnu, Praha 3 za ně zaplatila celkem 90 milionů korun, řekl její mluvčí Jan Sotona. Radnice se podle něj snaží vybrat další místa, kde podzemní garáže postavit.
    "Stavba garáží v Lupáčově ulici je součástí rozsáhlé koncepce žižkovské radnice pro boj s nedostatkem parkovacích míst v Praze 3," řekl Sotona.
    Garáže vznikly na místě zanedbaného parčíku. Vedle něj je panelový komplex, který se rekonstruuje. Bude v něm sídlit centrální služebna městské policie Prahy 3. Šedesát míst v garážích se nabídne obyvatelům panelového domu k  pronájmu. "Ceny ještě nejsou stanovené," řekl Sotona. Na nájemce zbylých míst se vypíše výběrové řízení.
    Vstup do garáží bude na čipovou kartu, pohlídá je ostraha. Po dokončení rekonstrukce panelového domu se podle Sotony nad garážemi opět zřídí parčík. Přibude tu zeleň i lavičky.
    V Praze 3 je obecně parkovacích míst nedostatek, který se v některých místech jako například na hranici Žižkova a Vinohrad projevuje výrazněji, řekl Sotona. Podle dopravních studií, ze kterých žižkovská radnice vychází, má ale počet aut ve městě v  budoucnu dále stoupat.
    Praha 3 proto zkoumala i jiné lokality, kde by garáže bylo možné postavit. Naposled to bylo na Škroupově náměstí, kde ale prý nejsou garáže tak potřebné. V současnosti se jich prověřuje dalších osm. "Podzemní garáže jsou běh na dlouhou trať," řekl Sotona s tím, že zpracování projektu a jejich stavba trvá pět nebo šest let.
    "Na Vinohradech je teď ve finální fázi projekt 400 míst v podzemních garážích na náměstí Jiřího z  Poděbrad," řekl Sotona. Projekt podle něj úspěšně prošel procesem EIA, který zkoumá vliv stavby na životní prostředí. Stavět by se mohlo začít v nejbližší době. Radnice počítá s tím, že garáže vyjdou na 500 až 600 milionů korun.
    Praha 3 už v minulosti otevřela podzemní garáže v ulici Pod Lipami na Jarově. Je tu 60 parkovacích míst. V červnu 2008 podepsalo proti garážím na Jarově petici 1215 občanů, 1014 jich bylo proti výstavbě garáží na Škroupově náměstí.
0 komentářů
přidat komentář