Kontrolu v NTM a České filharmonii provede Ernst & Young

Zdroj
Roman Jireš
Vložil
ČTK
23.08.2010 19:15
Praha

Praha - Auditorská společnost Ernst & Young Audit provede kontrolu majetku a hospodaření ministerstva kultury (MK) a jím zřizovaných příspěvkových organizací Národní technické muzeum (NTM) a Česká filharmonie (ČF). Rozhodla o tom dnes výběrová komise MK, oznámil úřad na svém webu. Zároveň komise doporučila uzavřít smlouvu se společností KPMG na provedení auditu Národní knihovny (NK), která je také příspěvkovou organizací.

    Ministerstvo mělo nabídky původně vyhodnotit již 20. srpna po otevření obálek. Na výzvu ministra Jiřího Bessera (TOP 09) reagovaly oslovené společnosti PricewaterhouseCoopers, KPMG a Ernst & Young.
    "Vedení ministerstva vybralo ke kontrole přednostně Národní technické muzeum, Českou filharmonii a Národní knihovnu, protože v těchto organizacích je situace natolik nestandardní, že přišly na řadu první," řekl ČTK tajemník ministra kultury Stanislav Brunclík.
    Společnost Ernst & Young Audit zahájí po podepsání smluv s ministerstvem tento týden externí audit v NTM, jejíhož ředitele Horymíra Kubíčka 19. srpna ministr Jiří Besser odvolal z funkce kvůli nesrovnalostem v hospodaření. Vedením NTM byl pověřen statutární zástupce Oldřich Rambousek. Ten si však podle dnešní Mladé fronty Dnes údajně přilepšoval z rozpočtu muzea podobně jako jeho bývalý šéf.
    Desetitisícové částky si údajně vyplácel formou honorářů za daňové poradenství muzeu. Další desetitisícové částky prý podle nadstandardní zaměstnanecké smlouvy do vlastní kapsy čerpal z grantu ministerstva kultury uděleného jednomu z pracovišť muzea.
    Ministerstvo zahájilo už minulý týden v NTM interní audit, který doprovázejí zástupci organizace Transparency International. Kontroloři z ministerstva se také zajímají o nedostatky v inventarizaci exponátů. "Pevně věřím, že mě probíhající audit očistí," uvedl ve svém prohlášení odvolaný ředitel Kubíček.
    Ernst & Young Audit také provede kontrolu v ČF vedené Václavem Kasíkem, kterého jmenoval bývalý ministr Václav Riedlbauch bez soutěže. Důvodem Riedlbauchova rozhodnutí prý byly nedostatky v hospodaření předchozího ředitele Vladimíra Darjanina. Proti Kasíkovi filharmonici protestují. Besser se již nechal slyšet, že situace "zřejmě nemůže dopadnout jinak než novým výběrovým řízením". Kasík uvedl, že se do případného výběrového řízení nepřihlásí.
    Společnost KPMG dostala veřejnou zakázku na audit NK. Rekonstrukce jejího sídla v Klementinu nyní nahradila původně zamýšlenou novostavbu. Společně s výstavbou depozitářů v Hostivaři práce vyjdou na tři miliardy a NK je chce mít hotové do roku 2015.
    Vzhledem k časové tísni ministerstvo oslovilo pro externí audit pouze tři společnosti, které vybralo na základě všeobecně dobrých referencí. Neznamenalo to však, že by se podání nabídky nemohl zúčastnit někdo jiný.
    Auditorské společnosti vyzval Besser k podání nabídky na začátku minulého týdne. Z dopisů firmám, které zveřejnilo MK na svých stránkách, vyplývá, že termín předložení písemných závěrů z provedeného forenzního auditu je nejpozději do měsíce od podepsání smlouvy.
0 komentářů
přidat komentář

Související články