Velká čínská zeď bojuje s novými nájezdníky - turisty

Vložil
ČTK
16.02.2006 13:10
Praha

    PEKING - Velká čínská zeď se potýká s dopady zájmu turistů, kteří se na jeden ze symbolů nejlidnatější země světa přijíždějí podívat. Peking už proto vyzval k vytvoření týmu pozorovatelů, kteří ji mají před turisty, dobrodruhy i účastníky neobvyklých party chránit, uvedla s odvoláním na list China Daily agentura Reuters.
    Velkou čínskou zeď, která se klikatě táhne Čínou v délce přes 6400 kilometrů, ročně navštíví na deset milionů turistů. Z nich většina zavítá na zhruba deset kilometrů dlouhý úsek otevřený turistům v Pa Ta-lingu, který leží nejblíže Pekingu.
    Tento zájem se ale na zdejší zdi začíná projevovat. Jen méně než 20 procent původní fasády zdi poblíž čínské metropole je dobře ošetřeno, řekl zástupce ředitele pekingského úřadu pro správu kulturního dědictví Jü Pching.
    "Téměř každá kostka v Pa Ta-lingu byla pokreslena jmény lidí či graffiti," napsal list. Kromě toho řada dobrodružněji laděných návštěvníků se snaží zeď zdolat mimo otevřené úseky, čímž tato místa činí nebezpečnějšími a náchylnějšími k poškození.
    Místní lidé zase používají kameny ze zdi na stavbu svých domů a navíc za poplatek turistům umožňují přístup k oficiálně uzavřeným částem stavby.
    Úseky zdi poblíž čínské metropole se také staly oblíbeným místem pro pořádání party. Loni v červenci "někteří z účastníků byli zapleteni do incidentů a nelegálních aktivit jako močení či užívání drog na zdi," napsala China Daily.
    Velká čínská zeď, která se začala budovat v roce 221 před začátkem letopočtu za vlády dynastie Čchin na ochranu před nájezdníky, je od roku 1987 zařazena na seznam památek světového kulturního dědictví Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO).
0 komentářů
přidat komentář