Škrty ministerstva kultury dopadnou na příspěvkové organizace

Zdroj
Leona Matušková Heczková
Vložil
ČTK
13.08.2010 18:40
Praha

Praha - Škrty v rozpočtu ministerstva kultury (MK) dopadnou především na příspěvkové organizace a na úřad ministerstva. Šetřit tak budou muset mezi jinými Národní muzeum, Národní galerie, Národní památkový ústav nebo Česká filharmonie. Třicítka organizací čerpá zhruba polovinu rozpočtu ministerstva. Ministr Jiří Besser (za TOP 90) prý naopak nechce škrtat v oblasti podpory živé kultury. Dokonce prý obnoví vyplácení grantů, které kvůli vázání rozpočtu na tento rok stoplo minulé vedení ministerstva. ČTK to dnes řekl tajemník ministra Stanislav Brunclík.

    V příštím roce by měly podle aktuálního návrhu klesnout výdaje MK o 855 milionů korun v porovnání s letoškem. Do příštího pátku mají jednotlivé úřady předložit ministerstvu financí (MF) svou představu, jak se vypořádat se škrty. Například na MK klesnou platy a budou se propouštět zaměstnanci. Podle zatím předběžných informací by mělo z MK k 1. lednu 2011 klesnout počet zaměstnanců o deset procent.
    Vláda ve středu schválila základní parametry rozpočtu. Při diskusi o nich ale měla na stole i podrobnější přehled výdajů jednotlivých státních úřadů. Do příštího pátku mají jednotlivé úřady předložit MF svou představu, jak se vypořádat se škrty. Návrh rozpočtu by podle MF na konci srpna mohla projednat vláda.
    "Především se přestane plýtvat veřejnými penězi a někteří ředitelé příspěvkových organizací budou muset začít plnit svoji neoddiskutovatelnou funkci řádného správce peněz daňových poplatníků," řekl Brunclík. Šéfům příspěvkových organizací prý ministerstvo dá jasné pokyny, kolik bude potřeba ušetřit.
    Oddechnout si zřejmě naopak mohou provozovatelé alternativních festivalů, menší divadla a literární časopisy, kterým v červnu stoplo MK vyplácení grantů. Slíbených peněz by se měli podle Brunclíka dočkat do konce roku.
    Přestože z letošního rozpočtu ministerstvo nemůže utratit celkem 428 milionů korun, které byly kvůli nepříznivému vývoji hospodaření státu zmrazeny, Besser prý našel rezervy na granty v provozních nákladech ministerstva. O stopnutí grantů informovala před časem Iniciativa Za Česko kulturní, která menší kulturní organizace zastupuje. Podle ní hrozil zánik některých připravovaných kulturních projektů.
    Současné vedení ministerstva svaluje vinu za stopnutí vyplácení grantů na to minulé. Granty se měly snížit v souvislosti s vázáním rozpočtu. Správně se prý měly ponížit částky na všechny granty. Některé odbory tak učinily, jiné ale peníze vyplatily v polovině roku v plné výši a na ostatní se nedostalo. Proto prý ministr Václav Riedlbauch rozhodl v červnu o úplném pozastavení vyplácení grantů.
    "V první fázi budou uvolněny zálohy ve výši 50 procent; ministr je přesvědčen, že se mu podaří obstarat další peníze tak, aby byly všechny předmětné granty vyplaceny do výše sto procent do konce roku," doplnil Brunclík. Snahou MK prý bude udržet výši grantů pro podporu živé kultury i na příští rok.
       
    Výdaje státního rozpočtu 2010 - 2011 (v tis. korunách)

Schválený rozpočet r. 2010 (vč. EU): 8,248.384
Rozpočet 2010 (bez EU): 7,949.599
Vázání v r. 2010: 428.002
Rozpočet r. 2010 po vázání: 7,820.382
Rozpočet r. 2010 po vázání (bez EU): 7,521.597
Předpokládaný rozpočet r. 2011: 7,094.863
Rozdíl (2011-2010): - 854.763

    Zdroj: Zpráva k stanovení limitů rozpočtu na příští rok
0 komentářů
přidat komentář