Opravy Jurkovičovy vily se stěhují do interiéru, vzniká expozice

Zdroj
Jan Tomandl
Vložil
ČTK
12.08.2010 22:55
Brno

Brno - Rekonstrukce vzácné Jurkovičovy vily v Brně vstoupila do další fáze. Po roce stavby se řemeslníci a restaurátoři zcela přesunuli do interiéru, kde pomalu vzniká nová expozice věnovaná dílu architekta Dušana Jurkoviče. Nejtěžší stavební práce již skončily. Pro veřejnost se vila otevře zřejmě na jaře 2011 jako jedna z připomínek 50. výročí založení Moravské galerie v Brně, řekla dnes ČTK mluvčí galerie Lenka Vodičková.
    Rekonstrukce vloni začala náročnou opravou krovů a střechy. Řemeslníci pod speciální konstrukcí rozebrali střechu a jednotlivé tašky očíslovali, aby je mohli vrátit na stejné místo. Dalším na první pohled viditelným počinem je výstavba návštěvnického zázemí - pokladny, šatny a sociálního zařízení. V domě jsou také nové rozvody a výtah.
    V interiéru měli mnoho práce restaurátoři, kteří obnovovali podlahy, parkety či původní omítky a papírové tapety. "V domě je velké množství dřevěných prvků, které bylo nutné restaurátorsky očistit a obnovit jejich povrchovou úpravu. Některé části poškozené vlhkostí či dřevokazným hmyzem musely být nahrazeny," uvedla kurátorka Marie Kopecká. Repliky nábytku vyráběli restaurátoři podle původních výkresů a dobových fotek.
    Zvenčí lze nyní vidět například opravenou vstupní bránu, která se po opravě v restaurátorské dílně vrátila na své místo už v červnu. Úplnou novinkou se brzy stane skleněná mozaika podle návrhu Josefa Bolfa na zdi vily. Nahradí původní mozaiku, kterou již nelze obnovit kvůli chybějící dokumentaci.
    Stálá expozice o Jurkovičovi a jeho díle obsadí pět místností v přízemí vily — téměř autenticky zachovaný prostor haly a přijímacího pokoje, dále bývalou ložnici, dětský pokoj a koupelnu. V prvním patře budou krátkodobé výstavy. V podkrovní badatelně nahlédnou zájemci do odborné literatury a digitální databáze materiálů souvisejících s Jurkovičovým dílem.
    Slovák Dušan Samo Jurkovič (1868 až 1947) patří k nejvýznamnějším architektům, kteří v  českých zemích působili na přelomu 19. a 20. století. Osobitým způsobem spojoval secesi a další moderní směry s tradicí lidové architektury. Proslulé jsou jeho stavby na beskydských Pustevnách, lázeňské objekty v Luhačovicích nebo úpravy zámku v Novém Městě nad Metují. Vilu v Brně-Žabovřeskách projektoval a postavil pro svou potřebu, obýval ji však jen krátce. Poté v ní skoro celé století žili soukromí majitelé, než ji získala Moravská galerie.
    Prostřednictvím Jurkovičovy vily rozšířila Moravská galerie své pole působnosti také do oblasti architektury, což patří k dlouhodobým cílům největšího muzea umění na Moravě. "Paralelně pracujeme i na dalších projektech, které se týkají stejné oblasti, tedy na přípravě stálé expozice Josefa Hoffmanna v Brtnici a rehabilitaci areálu Místodržitelského paláce v Brně,“ uvedl ředitel galerie Marek Pokorný.
0 komentářů
přidat komentář