Ministerstvo kultury vypsalo granty, upravilo si podmínky

Vložil
ČTK
13.08.2010 00:10
Praha

Praha - Divadelníci, hudebníci, tanečníci a výtvarníci mohou žádat ministerstvo kultury (MK) o dotace na příští rok. Čas na zaslání žádostí mají do konce září. Podmínky zveřejnilo ministerstvo na svých webových stránkách. Výsledky dotačního řízení by se měly žadatelé dozvědět podle podmínek ministerstva do 15. března. Přitom podle zásad schválených vládou začátkem letošního roku by měly být výsledky i s konkrétní výší dotace známé nejpozději do konce února.
    Úředníci ministerstva kultury se domnívají, že si mohou zásady upravit. "Zásady to umožňují," řekla ČTK vedoucí oddělení umění na MK Jana Vondráková. Její slova ale nepotvrzuje tajemnice Rady vlády pro nestátní neziskové organizace Hana Frištenská. "Postupují proti usnesení vlády," řekla Frištenská ČTK. Prohřešky ministerstev proti zásadám vlády rada sepíše do hodnotící zprávy, vláda pak rozhodne, co s  tím.
    Upravování grantových podmínek se nelíbí některým zástupcům kulturních organizací. Podle ředitelky Otevřené společnosti Marty Smolíkové úředníci MK svévolně pozměnili zásady, které vláda dojednala s neziskovými organizacemi. "Cílem bylo zajistit včasné zveřejňování termínů pro přijímání žádostí a zrychlení průběhu dotačních řízení tak, aby se peníze dostaly k  příjemcům včas," napsala Smolíková.
    Ministerstvo kultury připravilo vnitřní směrnici, která ale podle Smolíkové nezapracovává z vládních zásad to podstatné a působí spíš jako "naschvál úředníků". Směrnice prý například umožňuje ministrovi rozhodovat o dotacích samostatně, pokud jsou pro to zvlášť závažné důvody. "Nový ministr by měl učinit přítrž těm, kteří si zvykli obcházet komise a využívat sklonů úředníků i vedení ministerstva ke klientelismu a protekcionismu," dodala Smolíková.
    Na problémy směrnice Smolíková upozornila ministra Jiřího Bessera při jejich setkání. Ten k tomu přes svého tajemníka Stanislava Brunclíka ČTK vzkázal, že se případem zabývá.
0 komentářů
přidat komentář

Související články