Stavba mešity nedaleko Ground Zero překonala poslední překážku

Vložil
ČTK
03.08.2010 22:20
USA

New York

Bývalé Světové obchodní centrum
New York - Poslední překážku překonal kontroverzní záměr vybudovat islámské kulturní centrum a mešitu nedaleko místa, kde až do teroristického útoku z 11. září 2001 stálo Světové obchodní středisko. Městská památková komise dnes jednomyslně odmítla udělit památkovou ochranu budově, již nová stavba za 100 milionů dolarů (téměř dvě miliardy korun) nahradí. Odpůrci plánu tak zřejmě ztratili poslední naději, že se projekt neuskuteční.

    O výstavbu údajně třináctipatrového centra s názvem Cordoba House, jehož součástí by byl modlitební prostor, na takzvaném Ground Zero usiluje organizace Cordoba Initiative. Organizace se podle svých webových stránek snaží zlepšovat vztahy mezi muslimským světem a Západem. S jejím záměrem již v květnu souhlasili zastupitelé městské části, kde by mešita a centrum měly stát. Mezi zastánce stavby patří i newyorský starosta Michael Bloomberg.
    Záměr ale má mnoho odpůrců, mezi nimiž jsou pozůstalí po obětech útoku; kritici považují vznik islámského centra nedaleko místa, kde islamističtí radikálové zavraždili téměř 3000 lidí, za necitlivý a urážlivý. Dnešní rozhodnutí památkové komise tak z publika doprovázely i výkřiky "Hanba!" či "Ostuda!". Bloomberg ale řekl, že podléhat těmto veřejným náladám by bylo vítězstvím teroristů.
    Výstavba islámského centra by mohla začít už letos, trvat by měla tři roky. Jeho zastánci tvrdí, že bude vítaným mostem mezi kulturami. Podle Sharifa El-Gamala, šéfa developera projektu SoHo Properties, středisko představuje "americký sen, který sdílí mnoho ostatních". "Jsme Američané - muslimští Američané," řekl deníku The New York Times.
0 komentářů
přidat komentář