Národní galerie vyzvala k účasti na bienále v Benátkách

Vložil
ČTK
03.08.2010 14:55
Praha

Praha - Národní galerie (NG) vyzvala umělce k účasti v soutěži o reprezentaci Česka a Slovenska na 54. benátském bienále výtvarného umění. Bienále se bude konat od června do listopadu 2011, obě republiky zastoupí jeden vybraný umělec nebo umělkyně. Komise z přihlášených vybere do konce září. Přihlásit se mohou Češi i Slováci. Téma projektu není určeno. ČTK to řekla mluvčí Národní galerie Petra Jungwirthová.

    V československém pavilonu v Benátkách se každé dva roky střídají slovenská a česká národní galerie. Na bienále v roce 2009 Česko a Slovensko reprezentoval Slovák Roman Ondák, v roce 2007 česká výtvarnice Irena Jůzová.
    Ondák loni na bienále zaujal tím, že v pavilonu vytvořil kopii lesoparku, který pavilon obklopuje. Interiér se tak stal pokračování exteriéru. Umělec se trefil do tématu bienále, kterým bylo "vytváření světů".
    Jůzová pro bienále v roce 2007 připravila prostorovou instalaci s osobním vkladem - vyšla z otisků a odlitků svého těla. "Svlečenou kůži" autorka zabalila jako zboží, které si mohli návštěvníci expozice zakoupit.
    "Každé bienále má své téma, které však bývá oznámeno příliš pozdě na to, aby se podle něj mohl vytvořit relevantní projekt," řekla Jungwirthová. "Proto bylo rozhodnuto, sledovat strategii, kterou zastávají i jiné státy, vše podřídit kritériu kvality a realizaci projektů začít již před vyhlášením tématu," vysvětlila fakt, že NG umělcům téma nijak neohraničila. Umělci se mohou Národní galerii hlásit do 10. září.
    Československý pavilon v Benátkách vznikl v roce 1924 podle návrhu architekta Otakara Novotného. ČR a SR objekt využívají společně a podílejí se i na jeho financování.
0 komentářů
přidat komentář