Srp a kladivo na pomníku v Brně zůstanou, rozhodl o tom památkář

Zdroj
Lucie Kučerová
Vložil
ČTK
30.07.2010 19:00
Brno

Brno - Brněnská radnice nenechá z pomníku vojáků Rudé amády v  Králově Poli sejmout symbol srpu a kladiva. Radní už dřív přijali záměr tak učinit, nedostali však překvapivě souhlas památkářů. Symboly tak na pylonu zůstanou, řekl dnes ČTK primátorův náměstek Martin Ander (SZ). Na pomník se symboly vrátily v roce 2007, 17 let po pádu komunistického režimu v bývalém Československo. Vyvolalo to nevoli lidí, kteří je považují za znaky mezinárodního komunismu. Královopolský místostarosta René Pelán je nechal odstranit. Magistrát je tam později vrátil.
    Stanovisko nedoporučující symboly sejmout vydal Národní památkový ústav. Jeho ředitel Petr Kroupa přitom v  odborné komisi, kterou rada kvůli pomníku ustavila, obhajoval sejmutí srpu a kladiva. Andera proto rozhodnutí památkářů překvapilo. "Přestože my jsme jako vlastník navrhovali prostou rudou hvězdu, tak památkáři, to znamená Národní památkový ústav, jasně napsal, že se takovouto úpravou nesouhlasí," uvedl náměstek. Prostou rudou hvězdu doporučil už dřív i Vojenský historický ústav.
    Vyjádření Národního památkového ústavu není závazné. Magistrátní památkový odbor, který vydává závazná stanoviska, ho však obvykle přejímá. Učinil tak i tentokrát. Sejmutí z 19. července označil za nepřípustné.
    Stanovisko Národního památkového ústavu zaskočilo historika Pavla Palečka. "Postupy Národního památkového ústavu jsou neprofesionální, stanoviska, která vydávají, si protiřečí," řekl Paleček ČTK. Ústav už dřív v jednom stanovisku se sejmutím srpu a kladiva souhlasil.
    Ředitel Kroupa dnes ČTK řekl, že aktuální vyjádření k pomníku vydal jeho podřízený a on sám se s  dokumentem ještě neseznámil. Ústav přirovnal k nemocnici, která má svého ředitele, svého primáře a lékaře na jednotlivých ambulancích. "Věci tohoto typu, jako je vyjadřování se ke hřbitovům, vydává ten lékař na ambulanci. Nikomu to dál nedává, nikoho se neptá. Tady lidé mají své kompetence, to není věc, kterou bych řešil já," uvedl. Dodal, že ústav má 237 zaměstnanců.
    Pod stanoviskem je podepsaný vedoucí odboru péče o památkový fond Martin Číhalík. Jeho stanovisko ČTK nezískala, služební mobilní telefon měl odpoledne vypnutý.
0 komentářů
přidat komentář