Nejmodernější areál justice na Plzeňsku bude letos hotov

Zdroj
Eva Barborková
Vložil
ČTK
30.07.2010 18:55
Plzeň

Plzeň - Nejmodernější justiční areál v Plzeňském kraji bude ještě letos dokončen v Plzni. Uzavřený komplex pro pět složek justice v  blízkosti Chodského náměstí nyní prochází druhou etapou úprav, aktuálně se v něm rekonstruují objekty pro dvě státní zastupitelství a pro Probační a mediační službu. V budově, která už slouží mimo jiné Okresnímu soudu Plzeň-sever, vznikají také nové podkrovní kanceláře pro soudce. ČTK to řekl ředitel správy Krajského soudu v Plzni Miroslav Šašek.
    "Druhá etapa úprav vyjde odhadem na 88,5 milionu korun, první se pohybovala v podobné výši a začalo se s ní v  roce 2007. Jde určitě o vůbec největší akci v oblasti justice v regionu za posledních deset let," uvedl.
    V moderním komplexu justičních budov už funguje Okresní soud Plzeň-sever a Okresní soud Plzeň-jih. Po dokončení druhé etapy se tam přestěhuje státní zastupitelství pro oba okresy a Probační a mediační služba. Vstup do areálu zajistí jediný vchod. "Původně měl mít každý objekt svůj vlastní vstup zvenku, chtěli jsme ale, aby to bylo vše pod jedním zámkem," dodal Šašek.
    Na prostranství dvora, kolem něhož jsou budovy rozmístěny, vznikne také do konce roku parkoviště, dále spisovny a dražební místnosti pro všechny plzeňské soudy. Až dosud měl každý ze soudů dražební místnosti u sebe, soud Plzeň-město si ale musel kvůli tomu pronajímat prostory v  Bolevci.
    Podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila soustředění do jednoho areálu usnadní práci všech složek justice a uspoří ročně statisíce korun, jež se platí za komerční nájmy. Například jen Probační a mediační služba takto ročně vydá přes 400.000 korun. Zajištěn bude i větší komfort pro občany, navíc celý komplex bude plně bezbariérový.
    První budovy areálu se podařilo získat před 15 lety po zrušení vojenských soudů. V roce 2003 byly od armády bezplatně převedeny další objekty.
0 komentářů
přidat komentář