V Chanovicích se otevře nová rozhledna s výhledem na Šumavu

Zdroj
Lada Pešková
Vložil
ČTK
30.07.2010 18:25
Chanovice (Klatovsko) - Novou rozhlednu na vrchu Chlum, o  jejíž postavení usilují místní lidé zhruba deset let, otevře 6. srpna obec Chanovice na Klatovsku. Zčásti zděná a zčásti dřevěná rozhledna na kopci s  nadmořskou výškou 608 metrů nabídne panoramatický výhled na Šumavu. Za dobrého počasí bude vidět od Českého lesa až k Prachaticku a Lipensku, směrem do vnitrozemí až na Brdy. Stavba, která má pomoci k posílení cestovního ruchu v  oblasti Prácheňska, stála 3,5 milionu korun. Nemalou částkou přispěl také Plzeňský kraj, řekl dnes ČTK chanovický starosta Petr Klásek.
    "Tento týden jsme obdrželi kolaudační souhlas s užíváním stavby rozhledny na Chlumu," uvedl. Stavět se začalo v roce 2008. Občanské sdružení Panoráma, které o stavbu usilovalo řadu let, shromáždilo postupně 0,8 milionu korun. Stavba začala díky první dotaci kraje ve výši 690.000 korun v roce 2008, loni kraj přidal dalších 350.000 korun. Na stavbě se výrazně podílely Chanovice, které postupně vložily 1,48 milionu korun, obce Prácheňska přidaly 180.000 korun, vyjmenoval starosta.
    Třicetimetrová rozhledna má vyhlídkový ochoz ve výšce 25 metrů, vede k  němu 136 schodů. Je zděná, má čtvercový půdorys, který se zhruba v polovině zužuje. Zakončuje ji dřevěná osmiboká zastřešená vyhlídka.
    Stavba je součástí dlouhodobého projektu, který má vytvořit v Chanovicích ucelenou nabídku pro cestovní ruch. Obec se snaží přilákat do čisté přírody turisty. Zatím tam jezdí zejména kvůli zámeckému areálu, kde obec pořádá řadu kulturních programů, a kvůli budovanému skanzenu lidové architektury. "Chanovicko se vyznačuje krásnou kopcovitou krajinou se smíšenými lesy a výhledy na Šumavu. Rozhledna je součástí naučné stezky Příroda a lesy Pošumaví, která spojuje zámecký areál s  parkem anglického typu, smíšenými lesy a skanzenem," dodal starosta.
    Díky rozhledně v Chanovicích je Plzeňský kraj bohatší o další místo nabízející pohledy z výšek. V regionu jsou téměř čtyři desítky vyhlídkových věží a rozhleden, další se plánují. V dubnu se otevřela nová rozhledna na Šibeničním vrchu u Horšovského Týna, koncem minulého roku začala turistům sloužit sedmadvacetimetrová rozhledna na vrchu Sedlo u Sušice za 6,5 milionu korun.
0 komentářů
přidat komentář