Stavba nejbohatšího Čecha budí rozporné reakce místních

Vložil
ČTK
22.07.2010 16:20
Podkozí (Berounsko) - Pokračující stavba rozsáhlého sídla nejbohatšího Čecha Petra Kellnera v Podkozí na Berounsku vzbuzuje rozdílné reakce místních obyvatel. Zatímco jedni si pochvalují, že z místa zmizely chátrající neudržované nemovitosti, druzí se obávají toho, že tento malebný kout Berounska přijde o svůj klid. Řadě obyvatel také vadí čilý stavební ruch.
    "Spíš nás to štve. Chodili jsme se sem koupat jako děti," řekl ČTK jeden z místních obyvatel, který si přivydělává na staveništi jako ostraha. Některým chatařům, které ČTK oslovila, zase vadila uzavírka příjezdové komunikace. Podle pracovnice stavebního úřadu v Rudné ale byla v souvislosti se stavbou zaznamenána pouze jedna stížnost, a to loni v srpnu. Bez problémů se prý vše vysvětlilo a uvedlo do pořádku. "Za ten rok a něco, co jsem tady, jsem řešila pouze jednu stížnost. Když se staví, tak je jasné, že tam bude jezdit těžká technika a stane se, že lidé tudy třeba půl hodiny neprojedou," namítla.
    Josef Kankrlík, místostarosta Ptic, do jejichž katastru Kellnerova stavba patří, ale potvrdil, že silnice třetí třídy ke staveništi je v současné době neprůjezdná, protože se zde pokládá optický kabel. "Teď ta vozovka bude procházet rekonstrukcí, minulý týden se již strhávaly její okraje a prohlubovaly škarpy," dodal. Opravu podle něj financuje Kellner nebo se na ní alespoň podílí, protože silničku poničily zejména mixy s betonem a další těžká technika přijíždějící na stavbu.
    Zatímco některým chatařům v Podkozí může budování Kellnerova sídla vadit, ve Pticích to podle Kankrlíka místní lidé tak neberou. "Nemohu říci, že bych slyšel nějaké zásadně negativní, ale ani pozitivní ohlasy. Tady ve Pticích určitě ne. Lidé vědí, že se to tam staví, ale aby nadávali, nebo naopak zase byli nadšeni, to vůbec ne. Probíhá to tak nějak v  klidu," poznamenal.
    Nezaznamenal prý ani to, že by lidé byli nespokojeni s uzavřením silnice kvůli pokládce kabelu. "Ono to není na dlouho a my sami tady máme rozestavěnou kanalizaci, takže lidi spíš zajímá, že tady ve Pticích máme uzavřenou silnici kvůli kanalizaci, než že tam dole si pan Kellner něco staví," dodal.
    Kankrlík poukázal i na to, že noví sousedé se projevují jako štědří mecenáši. "Paní Kellnerová obecnímu úřadu Ptice přispívá každý rok nějakou částkou na projekt, který předložíme, třeba na kanalizaci nebo na osvětlení," podotkl. Proto si myslí, že řada lidí Kellnerovy aktivity naopak vítá.
    Stavba budí pozornost kolemjdoucích i cyklistů, kteří do těchto míst zavítají. Většina detailů však zůstává utajena za vysokou břidlicovou zdí, na jejímž obvodu jsou v pravidelných rozestupech rozmístěny bezpečnostní kamery. Co ale nelze skrýt, je obrovský jeřáb a kolem něj množství dělníků, palety se stavebním materiálem a další věci, které neodmyslitelně patří ke každé stavbě.
    Nejbohatší Čech nechal podle informací místních zbourat původní stodolu a bývalou hospodu a odkoupil další tři domy, které nechal rovněž strhnout. Na části jeho pozemků stál dříve zchátralý pionýrský tábor někdejších Vodních staveb. Na tomto místě vzniká mimo jiné jezdecké centrum.
    Podle dokumentace k územnímu rozhodnutí, kterou má ČTK k dispozici, jde o  jednopodlažní budovu, částečně zapuštěnou do terénu, jejíž součástí mají být tři objekty - krytá jezdecká hala, stáj pro deset koní a objekt s technickým zázemím, jehož součástí bude i byt správce. Vedle budovy by podle dokumentace měly vzniknout i venkovní jízdárna na ploše 2600 metrů čtverečních a výběhy pro koně na výměře 1500 metrů čtverečních.
    Kankrlík podotkl, že terasovitá stavba pozvolna ustupuje do údolí a výškou se příliš neliší od objektů, které zde stály v minulosti. "Teoreticky není o moc vyšší, než byla ta původní stodola," dodal. Odmítl také informace některých médií o tom, že Kellner staví na chráněném území. "V územním plánu je to označeno jako zastavitelné území," zdůraznil.
0 komentářů
přidat komentář