Fab Lab House

Solární dům od Institutu moderní architektury Katalánska

Zdroj
Institute of Advanced Architecture
Vložil
Tisková zpráva
21.07.2010 00:30
Barcelona - Fab Lab House, vyvinutý v Institutu moderní architektury Katalánska (IAAC), je energeticky soběstačná budova, která představuje díky své schopnosti vyrábět energii, potraviny a potřeby pro domácnost nové paradigma v šetrném přístupu k zacházení s energiemi. Dům produkuje více energie, než spotřebuje. Díky své vyvýšené hmotě vytváří v přízemí krytou terasu navazující na kuchyň. Dům v sobě ukrývá také výrobní zařízení, které umožňuje vytvářet nástroje a předměty denní potřeby pomocí stejných parametrických vzorů, jaké byly použity při realizaci domu.
 
Dům byl navržen architekty z více než dvaceti zemí a byl projekčně podpořen Institutem moderní  architektury (IAAC), Centrem pro bity a atomy massachusettského Institute of Technology (MIT) a Světové sítě Fab Labs, za významného přispění řady soukromých firem. Podle Vicenta Guallarta, ředitele IAAC: "Forma domu reaguje na jeho potenciál vyrábět energii. Zatímco v 20. století forma následovala funkci, v 21. století bude forma následovat energie. Moderní stavby musí fungovat stejně jako stromy, které jsou soběstačné, a musí se řídit přírodními principy."
Spíše než vystavěn, byl dům vyroben za pomoci digitálních nástrojů CAM. Guallart poznamenává, že "realizační tým vytvářel sluneční dům v úzké spolupráci s výzkumnými pracovníky v souladu se středověkými zásadami, kdy projektant a stavitel jsou stejná osoba."
 
Fab Lab House není pouhým experimentálním reprezentantem sociálního a technického inženýrství, je i projektem senzitivním ke svému bezprostřednímu okolí. Dům je koncipován tak, aby vytvořil flexibilní strukturu, která se ohleduplně přizpůsobí jinému umístění a vizuálně bude reagovat na nové prostředí.
 
Prototyp Fab Lab House byl vystavován na evropské soutěži Solární Decathlon, která se konala minulý měsíc v Madridu. Dům navštívilo více než 20 000 lidí. Solární dům byl oceněn Cenou veřejnosti. Solární dům je v současné době nabízen potenciálním stavebníkům, cena jeho nejmenší verze začíná na 45 000 Euro.

0 komentářů
přidat komentář