Moderní kostel v Litomyšli se otevře v listopadu

Vložil
ČTK
20.07.2010 01:05
Fránek Architects

Litomyšl (Svitavsko) - Nový moderní kostel Církve bratrské v  Litomyšli by měl být otevřen koncem listopadu. Na jeho stavbu se už sešla většina potřebných peněz, řekl ČTK kazatel Daniel Smetana. Kostel bude kromě bohoslužeb sloužit i dalším účelům.
    Stavba vzniká od konce roku 2008 podle návrhu architekta Zdeňka Fránka v duchu funkcionalismu v sousedství průtahu městem směrem na Svitavy. Projekt počítá se sálem pro zhruba 150 lidí, dvěma víceúčelovými klubovnami a společenským vestibulem se zázemím. V druhém nadzemním podlaží bude byt kazatele sboru a jeho rodiny. Neobvyklý vzhled kostelu dávají hlavně střídavě skloněné pultové střechy, které působí jako nájezdová rampa.
    "Dá-li bůh, koncem listopadu otevřeme slavnostní bohoslužbou," uvedl Smetana.
    Náklady na stavbu dosáhnou asi 20 milionů korun, dosud chybí zhruba 1,5 milionu korun. Pozemek poskytla radnice v  Litomyšli. Církev na objekt získala kromě darů místních členů, dalších sborů a církevního stavebního fondu také peníze z dotací státu, ze sbírek a benefičních akcí, z prodeje staré modlitebny v Litomyšli, od Waderovy nadace z Německa, sponzorů, Pardubického kraje a města. Kříž, který bude umístěn na vrcholu střechy, i další umělecká výzdoba bude pocházet od dárců.
    "Jsem rád, že jsme se s radnicí domluvili, že dvakrát týdně bude prostor sloužit jako rozlučková síň. Ta dosud v Litomyšli schází," řekl Smetana.
    Kostel by měl být také využíván pro přednášky, výstavy, vzdělávací akce či divadla.

0 komentářů
přidat komentář

Související články