Praha vypíše soutěž na dostavbu Staroměstského náměstí

Vložil
ČTK
20.07.2010 00:55
Praha

Praha - Praha plánuje vypsat novou ideovou soutěž na budoucí podobu Staroměstského náměstí. Její vyhlášení nyní připraví odborná komise, kterou kvůli dostavbě magistrát zřídil. Návrh schválila rada hlavního města, řekl ČTK radní pro kulturu Ondřej Pecha (ODS). Za hlavní architektonický problém náměstí bývá označována chybějící část Staroměstské radnice, přemýšlí se i o dostavbě Mariánského sloupu.
    Podobu jednoho z nejznámějších českých náměstí architekti řeší přes 100 let, od roku 1901 bylo již na toto téma vypsáno osm architektonických soutěží. Žádný z návrhů ale nebyl uskutečněn.
    Nejvíce emocí vyvolává proluka, která vznikla po nepůvodní, novogotické, takzvané Nobileho části radnice, poničené na konci druhé světové války. Místo ní je nyní park. Zatímco někteří architekti a urbanisté doporučují místo nechat nezastavěné, další v minulosti navrhli různé styly dostavby. Uvažuje se i o znovuvztyčení Mariánského sloupu, který byl stržen po pádu habsburské monarchie. Mylně byl považován za její symbol.
    Se staronovou myšlenkou na dostavbu radnice přišla před minulými obecními volbami pražská ODS. Loni v září se na půdě magistrátu na toto téma konala odborná konference. Doporučit radním další postup dostala za úkol odborná komise pod vedením historika umění Jiřího Kotalíka.
    Ta svůj návrh připravila již na svém únorovém zasedání, radní se k němu dostali až nyní. Hlavním doporučením je vypsat novou ideovou soutěž na revitalizaci celého náměstí. Důkladná příprava bude trvat podle Pechy "řádově měsíce". "Počkalo to 50 let, tak to ještě nějakou dobu počká," řekl.
    "Hlavním problémem (dostavby Staroměstského náměstí) je, že chybí konkrétní vize," řekl ČTK Kotalík. Podle něj by soutěž mohla mít podobu i literárního fejetonu nebo nákresu. Na jejím základě by měla být zpracována analýza, která povede k zadání komplexního urbanisticko-architektonického řešení náměstí. O jejím vypsání rozhodne nové vedení radnice vzešlé z voleb, dodal primátor Pavel Bém (ODS).
    Pokud by se odborníci i politici shodli na dostavbě radnice, bylo by potřeba na místě současného parku provést důkladný archeologický průzkum. Vědci totiž předpokládají, že v podzemí zůstaly zachovány neporušené pozůstatky podzemního sklepení.
    Podle Zdeňka Dragouna z Národního památkového ústavu si archeologové zadali zpracování geofyzikálního průzkumu. Na jeho základě chtěli vytypovat místa, kde by vykopali ověřovací sondy. Firma, která průzkum pro NPÚ zpracovala, ale stále nedodala jeho výsledky.
18 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
ta bezradnost
Vích
20.07.10 12:43
Podmínky soutěže
robert
20.07.10 01:02
A komu
Milhaus
22.07.10 09:44
ad a komu
Jan Sommer
22.07.10 11:34
zobrazit všechny komentáře

Související články