Ceny bytů v Praze dohnaly unii

Vložil
ČTK
15.02.2006 10:55
Praha

PRAHA - V Lisabonu, Amsterodamu nebo Barceloně se podle dnešních Hospodářských novin nyní již dají koupit některé byty za stejnou cenu jako v Praze. Za cenu tři miliony korun je možné pořídit nový dvoupokojový byt jak v Praze 8, tak i v klidné čtvrti městečka Harlem, které je v podstatě předměstím Amsterodamu, uvádějí příklad.

Některé byty v rekreačních oblastech unie se podle HN dají koupit dokonce levněji než v Praze. Například na pevninském pobřeží severovýchodního Španělska, v Portugalsku u Atlantiku či v západní části francouzského středomoří - od Marseille po město Perpignan. Zde se pohybují ceny za malé letní apartmány do 50 metrů čtverečních i pod třemi miliony korun, píše deník s odvoláním na údaje mezinárodního realitního serveru Worldwide.com a své propočty.
Zároveň poznamenává, že ceny v Praze budou u většiny nových bytů během letošního roku opět růst. Prezident asociace realitních kanceláří ČR Jaroslav Novotný zdražení odhaduje o tři až čtyři procenta. V některých místech - především v luxusních lokalitách - se jejich ceny mohou zvednout dokonce až o deset procent, píšou HN.
Na růstu cen se podle HN zřejmě podepíše i úterní rozhodnutí ministrů financí členských zemí EU, kteří v Bruselu definitivně schválili, že se v Česku přesune DPH na stavební práce ze současných pěti na 19 procent. Výjimka na nižší daň skončí v prosinci 2007. Vláda by ale měla vymezit skupinu "sociálních" bytů, u kterých by dál platila nižší daň. O definici sociálního bydlení bude jednat už dnes.
0 komentářů
přidat komentář

Související články