V opraveném buštěhradském zámku vznikne muzeum Oty Pavla

Vložil
ČTK
19.07.2010 18:45
Buštěhrad (Kladensko) - Chátrající záměk v Buštěhradu na Kladensku by se měl po letech dočkat oprav. Středočeský kraj se dohodl s vedením obce, že historický objekt převezme do svého majetku a bude shánět peníze z Evropské unie na jeho rekonstrukci. V budoucnu by se zde mohly pořádat různé společenské a kulturní akce a v části objektu vznikne muzeum spisovatele Oty Pavla, uvedl na internetových stránkách středočeského krajského úřadu hejtman David Rath (ČSSD).

    Obec by podle Ratha neměla dostatek peněz na to, aby zdevastovaný zámek dokázala zachránit. Oprava si podle hejtmana vyžádá kolem 200 milionů korun a podstatnou část této investice by měla zaplatit EU. Když půjde vše dobře, mohla by rekonstrukce začít už v příštím roce. Trvat by měla zhruba rok až rok a půl.
    Do budoucna by jedno křídlo budovy mělo sloužit potřebám obecního úřadu a kraji připadne zbytek, tedy zhruba tři čtvrtiny objektu a celá zahrada. Hned po převodu do majektu kraje začnou práce na revitalizaci zpustlého zámeckého parku tak, aby ho lidé mohli co nejdříve využívat. Současně se bude pracovat na projektu rekonstrukce a budou se na ni shánět prostředky z evropských fondů.
    Hejtmanství chce v budově vytvořit taneční a konferenční sál s celou řadou salonků. Prostory budou tedy multifunkční - mohou zde být plesy, koncerty, konference, školení i výstavy. "Kladensko tím získá prostory odpovídající úrovní pražskému Žofínu," prohlásil Rath.
    Ve zbývajících prostorách by mělo být muzeum Oty Pavla a restaurace. V Buštěhradu už jedno muzeum Oty Pavla je - nachází se v Palackého ulici v přízemí domu, kde v období protektorátu spisovatelova rodina bydlela. Návštěvníci si zde mohou prohlédnout množství fotografií, dokumentů a předmětů spjatých se životem slavného spisovatele, například jeho psací stroj či medvídka z dětství. Menší část expozice je věnována historii Buštěhradu. Muzeum bylo otevřeno na jaře roku 2002 a provozuje ho občanské sdružení Buštěhrad sobě.
    Ota Pavel se narodil v roce 1930 v Praze a zemřel v roce 1973 po 11 letech marného boje s maniodepresivitou. Své sportovní reportáže a povídky shrnul do knih Dukla mezi mrakodrapy, Plná bedna šampaňského, Pohár od Pánaboha, Syn celerového krále a Pohádka o Raškovi. Vzpomínkové prózy pak spojil do knih Jak jsem potkal ryby a Smrt krásných srnců.
0 komentářů
přidat komentář

Související články