Přerovu se nedaří nalézt tvůrce nového bronzového modelu města

Zdroj
Alena Petrželová
Vložil
ČTK
15.02.2006 10:50
Přerov

PŘEROV - Přerovské radnici se zatím nedaří nalézt odborníka, který by vytvořil model města. Bronzovou maketu v hodnotě dvou milionů korun přitom chtělo město odhalit již v letošním roce při příležitosti oslav 750 let od povýšení Přerova na město. Radnice se nyní rozhodla vypsat novou soutěž. Pokud tvůrce nenajde, model ve městě stát nebude.

Podle místostarosty Jiřího Lajtocha (ČSSD) oslovila přerovská radnice šest architektů. Do soutěže se přihlásili čtyři; jen jeden z nich splnil podmínky. Soutěž tak město zrušilo a vypíše ji znovu. "Model města by měl stát do dvou milionů korun a vytvořen by měl být v letošním roce. Pokud se to letos nestihne, od záměru odstoupíme," řekl dnes ČTK mluvčí radnice Bohuslav Přidal.
Podle zástupců města radnici tlačí kvůli oslavám čas. "Máme sice kvalitně vytvořený geograficko-informační systém, z kterého se dá dost čerpat, ale zhotovit vlastní model města je dost složitá záležitost. Například v Hradci Králové a v Olomouci, kde model mají, to byla záležitost na více jak 12 měsíců. My to chceme mít nejpozději na přelomu listopadu a prosince hotové. Poté to ztrácí apel k 750 letům výročí," dodal mluvčí.
Kromě bronzového modelu hodlá Přerov v ulicích umístit takébustu Přemysla Otakara II. za čtvrt milionu korun. Radnice se také v rámci oslav rozhodla nasvítit renesanční hradby z 15. století, které obepínají střed města, i barokní sochu Neptuna. Město za to zaplatilo dalších 900.000 korun. Zástupci přerovské radnice spočítali náklady na letošní oslavy na sedm milionů korun. V částce jsou zahrnuty také mnohé akce, které město v rámci oslav letos zaštiťuje.
Oslavy povýšení Přerova na město vypukly na konci ledna slavnostním shromážděním bývalých radních Přerova. Samotné slavnosti, kterých by se měl účastnit také prezident Václav Klaus, naplánovala radnice na polovinu roku.
0 komentářů
přidat komentář