Nová pěší zóna změní zažité pohledy na historický Cheb

Zdroj
Pavel Peňás
Vložil
ČTK
28.06.2010 15:55
Cheb

Cheb - Pokřtěním pamětní desky dnes oficiálně skončila hlavní část rekonstrukce pěší zóny v Chebu. Moderní, architekty pečlivě zpracovaný, bulvár za více než 130 milionů začíná nad historickým náměstím Krále Jiřího z Poděbrad mohutným kovovým monoblokem Brána času, který pomyslně odděluje moderní pěší zónu od středověké části města. Zřejmě právě Brána času bude ale ještě dlouho tématem sporů, zaznělo dnes na slavnostním otevření pěší zóny.

    Studii, podle které se pěší zóna měnila, připravila už před deseti lety chebské architektonické studio A 69. S pomocí odlišných druhů dláždění nebo jiného rozmístění stromů vytvořili architekti bulvár s dvěma náměstíčky, které tvoří jakési křižovatky dění na pěší zóně.
    Mobiliář doplňují netradiční lampy a moderní LED diodové osvětlovací a informační sloupy, na kterých mohou běžet jak textová informace, tak i grafické animace.
    Celou pěší zónu pak doplňuje časová linie v dlažbě, do které jsou zaznamenány důležité události za 950 let existence města. Časová linie začíná právě v otáčivém devítimetrovém artefaktu Brána času.
    Podle autora Brány času Mariana Karla je dobře, že se o ní mezi obyvateli města hodně diskutuje. "Každý výtvarník je rád, když se o jeho věci mluví, ať se na to nedává, nebo chválí. Každá nová věc to neměla jednoduché," řekl dnes ČTK.
    Místostarosta Michal Pospíšil dnes řekl, že chebská pěší zóna může působit překvapivě jinak, než jsou tomu zvyklí lidé například v nedalekých německých městech, kde se spíše dali cestou pseudohistorizujícího vzhledu pěších zón.
    Starosta Jan Svoboda je ale hlavně spokojen s tím, že se podařilo tak nákladnou investici vůbec finančně zajistit a dokončit. "Úvahy začaly už před 12 lety. Pak vznikla studie, podle které byly dvě varianty, levnější za 60 milionů, kterou bychom dělali z vlastních prostředků, nebo dražší za 136 milionů. Na ni jsme pak získali 118 milionů z Evropské unie, takže se nám čekání vyplatilo," uvedl Svoboda.
    Rekonstrukce pěší zóny bude ještě pokračovat třetí etapou, ta se ale týká jen přilehlých ulic a skončí letos na podzim. Pokračování přirozeného bulváru od Evropské ulice směrem k nádraží bude ale podle Svobody buď úkolem pro další zastupitelstva nebo příští generace.
0 komentářů
přidat komentář

Související články