Divadlo v Plzni má fasádu v barvě jako při otevření roku 1902

Zdroj
Eva Barborková
Vložil
ČTK
21.06.2010 18:30
Plzeň

Antonín Balšánek

Plzeň - Plzeň dokončila po necelém roce rekonstrukci fasády a teras objektu hlavní scény Divadla J. K. Tyla. Do oprav novorenesanční budovy a záchrany soch město investovalo 37 milionů korun. Takzvané Velké divadlo v centru dostalo stejnou fasádu, jakou mělo při slavnostním otevření roku 1902. Navíc se dočkalo i instalace nového osvětlení. ČTK o tom informovala mluvčí magistrátu Edita Vighová.

    "S pracemi se začalo vloni během divadelních prázdnin. Restaurátoři pracovali na fasádách, sochách a zdobných prvcích na vstupním průčelí divadla a kompletně repasovali všechna okna," popsala Vighová.
    V té době byl také proveden upřesňující restaurátorský průzkum včetně statických posudků na sochy a zdobné sochařské prvky. Experti odhalili naprosto nevyhovující až kritický technický stav sochařské výzdoby. Ohrožoval provoz na chodnících a silnicích vedoucích kolem divadla. Podle náměstka primátora Petra Runda se právě kvůli kritickému stavu sochařské výzdoby zvýšila částka na obnovu o téměř dva miliony korun.
    Budova divadla se dočkala kompletní výměny soch, vytvořeny byly kopie tančící Putti a Lyry v tympanonu západního průčelí objektu. "Restaurátoři na nich pracovali od podzimu 2009 ve svých ateliérech. Nové sochy se na budovu vrátily v dubnu a počátkem května," uvedla Vighová. V budoucnu divadlo ještě čeká dokončení rekonstrukce venkovních teras a sadového okruhu až k Bílému nároží.
    Podle památkářů fasáda a výzdoba historického objektu, jenž je jednou z dominant centra, trpěla nejen kvůli husté dopravě na Klatovské třídě. Originální podobu nerespektovaly ani poslední stavební úpravy v 80. letech minulého století. Spodní část fasády byla podstatně tmavší než původně.
    Budova Velkého divadla byla postavena v roce 1902 podle projektu architekta Antonína Balšánka a je nemovitou kulturní památkou. Na její umělecké výzdobě se podíleli například Ladislav Šaloun, František Hergesell, Stanislav Sucharda, Antonín Procházka, Antonín Rous, Vilém Amort a další. Autorem projektu rekonstrukce a přístavby Velkého divadla z let 1981 až 1985, byl architekt Pavel Němeček.
0 komentářů
přidat komentář

Související články