Hlavní náměstí v Bruntále má po 70 letech opět kašnu

Zdroj
Hana Halfarová
Vložil
ČTK
19.06.2010 12:55
Bruntál

Bruntál - Hlavní bruntálské náměstí zdobí po zhruba 70 letech nová fontána. Vodní prvek za 2,2 milionu korun symbolizuje řeku, která stéká z  nedalekých Jeseníků a vytváří vodní hladinu. Město čekalo na centrální fontánu už od rekonstrukce náměstí Míru v roce 2004. Nakonec se ji podařilo vytvořit díky evropské dotaci přesahující milion korun. ČTK to dnes řekl mluvčí radnice Jiří Ondrášek před slavnostním zprovozněním fontány.
    Dominantou fontány je kamenná koule o průměru přes 90 centimetrů a váze zhruba tři tuny, která se otáčí ve vodě tryskající z kamenného podstavce. Součástí fontány jsou také dva velké žulové kameny pocházející z alpské oblasti. Návrhy fontány zpracoval v  roce 2008 ostravský ateliér OSA projekt, jehož architekti vycházeli z pojetí Bruntálu jako "města mezi horami a vodou". Vítěznou variantu doporučil městu architekt Milan Dvořák, který je autorem rekonstrukce celého náměstí.
    Pod fontánou se nachází veškeré technické zázemí včetně nádrže o objemu 1000 litrů a čerpadel. "Všechny prvky fontány jsou upevněny chemickými kotvami, které zabrání jejich vytažení," dodal Lumír Hrbáč z investičního oddělení radnice. Na vybudování fontány se podílelo několik firem včetně polské.
    "Vodní prvek měl centrální náměstí doplnit už několikrát, plocha pro jeho instalaci byla připravena od rekonstrukce v roce 2004. Prioritu ale měly jiné investice a město především hledalo vhodný dotační titul," vysvětlil Ondrášek. Nakonec se Bruntálu, který je členem Místní akční skupiny Hrubý Jeseník, podařilo získat dotaci 1,1 milionu Kč z Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova.
    Na hlavním bruntálském náměstí stávala dřevěná kašna už v 19. století. V roce 1907 ji nechal tehdejší starosta nahradit kašnou z  mramoru, která náměstí zdobila do roku 1939. Za války byla rozebrána a náměstí bylo až doposud bez vodního prvku.

2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Kašna
salveveritas
24.06.10 02:14
Kašna
gallina scripsit
25.06.10 06:11
zobrazit všechny komentáře