V Rumunsku nalezeny prehistorické jeskynní malby

Vložil
ČTK
14.06.2010 10:10
Rumunsko

Bukurešť

Bukurešť - Rumunští speleologové objevili v jeskyni na severozápadě Rumunska malby, jejichž stáří může být až 35.000 let. Oznámila to v neděli agentura AFP s tím, že to možná jsou nejstarší jeskynní malby dosud známé ve střední a východní Evropě.

    Černé malby na stěnách jeskyně Coliboaia zahrnují obrazy zvířat, mimo jiné zubra a koně. Jsou tu také jedna či dvě medvědí hlavy a dva nosorožci.
    Jeskyně leží v národním parku Apuseni a protéká jí podzemní řeka. Ta je příčinou obtížného průchodu jeskyní, ve které se zachovaly i stopy jeskynních medvědů, kteří si škrábáním o stěny mohli brousit drápy.
    Pravost maleb v jeskyni je jednoznačná, prohlásil odborník na prehistorické umění Jean Clottes. Působí v Organizaci Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) a rumunští specialisté ho požádali o stanovisko. V Clottesově týmu, který malby prozkoumával, byla kromě speleologa a archeologa také dvojice specialistů na jeskynní umění. Výtvory vznikly ve starší epoše jeskynního umění, a to v době gravettienu či aurignacienu, tedy před 23.000 až 35.000 lety.
    Pro potvrzení stáří budou ještě malby zkoumány pomocí radioizotopové analýzy.
0 komentářů
přidat komentář