Experti zjišťují, proč se zřítila střecha stadionu v Humpolci

Zdroj
Jaroslava Mikešová
Vložil
ČTK
12.02.2006 14:30
Jihlava

JIHLAVA - Teprve soud rozhodne o tom, proč se v pátek zřítila střecha na zimním stadionu v Humpolci. Jen díky okamžité evakuaci asi třiceti malých hokejistů se nikomu nic nestalo. Jiří Vališ, předseda TJ Jiskra Humpolec, která je majitelem stadionu, do pátku všem tvrdil, že zhotovitel mu řekl, že zátěž sněhu konstrukce unese. Zástupci firmy to ale v sobotu kategoricky odmítli. Prý mu doporučili, aby sníh začal odklízet. Policie případ šetří jako obecné ohrožení.

Podle znalců z oboru může být důvodem neštěstí vysoká vrstva sněhu na střeše, konstrukční chyba, závada materiálu, špatně odvedená práce, anebo několik vlivů najednou.
O likvidaci trosek stadionu se bude rozhodovat až v pondělí. Podle hasičů nyní na místě žádné nebezpečí nehrozí, objekt je odpojen od energií a chlorid vápenatý i amoniak jsou zabezpečeny proti úniku.
"Budova stadionu je v majetku tělovýchovné jednoty, jednou z otázek je, kdo vůbec zaplatí likvidaci trosek," řekl dnes ČTK starosta Jiří Kučera. V pondělí bude na radnici jednat vedení města se zástupci TJ. Ti by měli mimo jiné předložit pojistnou smlouvu a další důležité písemnosti. Také soudní statik slíbil, že přiveze vyšetřovací zprávu. Potom se bude hledat vhodná likvidační firma. Pokyn k likvidaci, ale musí dát vyšetřovací tým pelhřimovských kriminalistů. I ti se podle ředitele Jana Peška sejdou v pondělí.
Podle ředitele pelhřimovských hasičů Jiřího Hörnera dvoučlenná hlídka provedla preventivní kontrolu budovy zimního stadionu minulý týden. "Tak jako v celém kraji, kontrolovali únikové cesty a evakuační plán. Vizuálně i prohnutí nosníků a vrstvu sněhu na střeše," řekl dnes ČTK. Předseda TJ Vališ jim podle Hörnera řekl, že zástupci zhotovitele po havárii haly v Rakousku objížděli stavby a řekli jim, že zatížení vrstvy sněhu zhruba 40 centimetrů musí konstrukce vydržet, že je dimenzována na vyšší zatížení. "Nebyl důvod mu nevěřit," uvedl Hörner. Stejné informace má i starosta.
Zástupci královéhradeckého dodavatele haly Jiří Dražka a František Karásek tvrzení Vališe odmítli. Údajně správci stadionu řekli, že má začít sníh ze střechy odstraňovat. "Na 1000 procent se jedná o přetížení nosné konstrukce haly," řekl novinářům Karásek.
Vališ ČTK v sobotu řekl, že vrstvu sněhu na střeše průběžně měřili. "Bylo tam maximálně 40 centimetrů. Mysleli jsme si, že žádné nebezpečí nehrozí, je to nová střecha a 40 centimetrů sněhu v Humpolci není žádná anomálie," uvedl.
Zastřešení stadionu přišlo na více než 20 milionů. Do užívání byl předán v prosinci 2004. Zhotovitelem stavby je podle Vališe autorizovaný dealer montovaných ocelových hal společnost B.C. Building Centrum se sídlem v Hradci Králové. V Česku postavila desítky obdobných hal.
V kraji Vysočina spadlo v posledních dnech nejméně 16 střech, převážně na hospodářských staveních na Pelhřimovsku. Hejtman kraje po sobotním zasedání krizového štábu vyzval opětovně starosty, majitele a provozovatele ke kontrole statiky budov, případnému zavření ohrožených. Nabídl, že kraj obcím zaplatí služby statiků.
4 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Copyright
Pierre
03.03.06 11:16
RE
Martin Franěk
03.03.06 01:15
Je to prosté milý Watsone
Pierre
04.03.06 09:04
re
Martin Franěk
04.03.06 11:00
zobrazit všechny komentáře