Bratislavské letiště má nový terminál

Vložil
ČTK
10.06.2010 20:35
Slovensko

Bratislava

Bratislava - Bratislavské letiště M. R. Štefánika, největší letiště na Slovensku, včera otevřelo nový terminál. První cestující ho budou využívat od čtvrtka, plný provoz se spustí v červenci.
    V nové hale se budou nejprve odbavovat lety domácího přepravce Danube Wings v rámci schengenského prostoru. Od poloviny měsíce se přidají pravidelné linky dalších přepravců a později i charterové lety.
    Nová hala letiště se otevírá krátce před sobotními parlamentními volbami. Otevření se tak zúčastnili zástupci nejsilnější vládní strany Směr-SD - premiér Robert Fico, ministr dopravy Ľubomír Vážny a ministr kultury Marek Maďarič.
    Výstavba nového terminálu začala v roce 2008. Po jeho dokončení by se měla zbourat současná odletová hala a na jejím místě dostavět terminál. Práce na největším slovenském letišti mají být hotové v roce 2012 a podle dřívějších předpokladů si vyžádají téměř 86 milionů eur (2,2 miliardy Kč). Většinu peněz na stavbu poskytne stát, který letiště ovládá, část si letištní společnost půjčí.
    Roční kapacita letiště se má po skončení výstavby zdvojnásobit na pět milionů ze současných 2,5 milionu cestujících. Po krachu slovenských leteckých společnosti SkyEurope Airlines, Seagle Air či Air Slovakia však výrazně klesl počet cestujících. Loni se snížil o 23 procent na 1,71 milionu cestujících a v prvním čtvrtletí asi o pět procent na 287.022. V současnosti jsou největším přepravcem na letišti irské nízkonákladové aerolinky Ryanair, nepravidelnou přepravu pro cestovní kanceláře bude v létě zajišťovat hlavně český Travel Service.
    Nová budova by měla zvýšit komfort cestujících. V minulosti v době letních špiček například některé cestovní kanceláře své klienty odbavovaly v provizorních prostorách v blízkosti staré odletové haly. Cestující však zatím v novém terminálu najdou minimum služeb, provoz se má otevírat postupně.
0 komentářů
přidat komentář