Berlín musí kvůli šetření posunout výstavbu zámku na rok 2014

Vložil
ČTK
08.06.2010 17:05
Německo

Berlín



Berlín - Nejméně do roku 2014 odložila německá vláda výstavbu berlínského zámku na místě někdejšího komunistického Paláce republiky. Důvodem jsou plánované rozpočtové škrty, kvůli nimiž na sporný projekt za 552 milionů eur (14,3 miliardy Kč) nebudou v příštích třech letech peníze. Podle původního záměru už měla kopie sídla pruských panovníků v té době stát. Nedávný průzkum navíc ukázal, že většina Berlíňanů by se ho s lehkým srdcem vzdala.

    Na prostranství nedaleko Alexandrova náměstí stával hohenzollernský palác do roku 1950. Během druhé světové války byl ale těžce poškozen bombardováním, a proto východoněmecká vláda rozhodla o jeho zbourání. O 20 let později místo něj vyrostl Palác republiky, v němž zasedal parlament bývalé NDR. Kvůli nebezpečnému množství azbestu ale předloni definitivně zmizel i tento symbol socialistického východního Německa. Dnes zde stojí obří konstrukce věštící "zmrtvýchvstání" městského zámku.
    Na to si ale Berlíňané a návštěvníci německé metropole budou muset ještě několik let počkat. Původně se měl projekt italského architekta Franceska Stelly, který skloubil historické prvky původní památky s moderní architekturou, začít budovat letos a hotový měl být do tří let. Později byly začátek i dokončení prací posunuty o rok a loni německá vláda přiznala, že budova, v níž má sídlit Humboldtovo fórum, nebude hotová dříve než v roce 2016.
    I toto datum je ale teď k nelibosti představitelů Berlína vážně ohroženo. Německá kancléřka Angela Merkelová v pondělí potvrdila, že v rozpočtech na roky 2011 až 2013 na výstavbu zámku nebudou prostředky. S jeho budováním se tak bude moct začít nejdřív v roce 2014. Stát tento projekt, o kterém se od počátku vedou vášnivé debaty, má financovat 440 miliony eur, 32 milionů zaplatí hlavní město a zbytek půjde z kapes soukromých dárců. Za mrtvý ho ale vláda prý nepovažuje.
    Berlínskou radnici toto ujištění však neuspokojilo. Primátor metropole Klaus Wowereit varoval před "krátkozrakou politikou škrtání, která se finančně nevyplatí". Podobně reagoval také berlínský státní sekretář pro kulturu André Schmitz. "Pokud by se Humboldtovo fórum nepostavilo, nevyjde to daňového poplatníka levněji," varoval v raníku Berliner Morgenpost. Upozornil totiž na havarijní stav komplexu v berlínské čtvrti Dahlem, kde jsou uloženy sbírky, které se mají v budoucnu přesunout do paláce v sousedství turisty vyhledávaného Muzejního ostrova.
    Někteří představitelé hlavního města jsou dokonce názoru, že oddálení jeho výstavby znamená ve skutečnosti jeho konec. Samotné Berlíňany by to údajně ani nemrzelo. V nedávném průzkumu pro deník Berliner Zeitung se zhruba 80 procent respondentů vyslovilo pro to, aby byl tento projekt kvůli prázdné státní kase definitivně zrušen.
    A zahraniční turisté o toto lákadlo beztak nepřijdou. Berlínské zábavní centrum stavebnice Lego totiž už začalo se stavbou zmenšené kopie původního zámku v měřítku 1:60. Padne na to prý asi čtvrt milionu plastových kvádříků.
0 komentářů
přidat komentář

Související články