Deštivé počasí zbrzdilo výstavbu Nové Karoliny

Zdroj
Martina Helánová
Vložil
ČTK
04.06.2010 22:25
Ostrava

Ostrava - Deštivé počasí v posledních dnech mírně přibrzdilo stavební práce na první etapě ostravské Nové Karoliny, která je jedním z  největších městských developerských projektů. Stavebníci mají skluz zhruba deset dní. Za dobrého počasí se tak nyní bude na stavbě pracovat nepřetržitě, řekl dnes novinářům Luboš Kočí, ředitel společnosti Multi Development, která vyhrála soutěž na zástavbu bývalého průmyslového areálu. Projekt za přibližně 15 miliard korun má být dokončen v roce 2018.
    Podle Kočího nynější skluz v celkovém harmonogramu stavby neznamená nic dramatického. V současnosti se pracuje především na budování obchodně zábavního centra s plochou asi 57.000 metrů. Jde o nejnáročnější stavbu první etapy, která má být hotova v roce 2012.
    Podle původních plánu se měla první část stavby otevírat právě v těchto dnech, vše však přibrzdila hospodářská krize a na stavbě se po zhruba roční pauze začalo znovu pracovat až letos v únoru. Společnosti Multi Development se totiž podařilo získat u čtyř bank úvěr přesahující 2,5 miliardy korun.
    V první fázi mají na Nové Karolině vyrůst také administrativní prostory o rozloze přesahující 20.000 metrů čtverečních a bytový dům s 200 byty. Na výstavbě administrativní části spolupracuje Multi Development s další developerskou společností Passerinvest Group. Podle Kočího se právě nyní jedná s několika významnými zájemci o administrativní plochy.
    "Máme dostatečné finance na to, abychom to, co stavíme, stavěli. Jediné, co je ještě pořád potřeba dořešit, je financování administrativního objektu, kde je bez uzavření dostatečného množství budoucích pronájmů, dneska prakticky ten kancelářský trh nemožné financovat," uvedl Kočí.
    Multi se nyní na podobné spolupráci jako v  administrativní části domluvila i u bytového objektu, na jehož výstavbě bude spolupracovat se společností GEMO OLOMOUC, která už nyní zajišťuje stavební práce na Nové Karolině.
    Zatímco v současnosti pracuje na stavbě několik stovek lidí, největší ruch se očekává v příštím roce, kdy by to mělo být 2500 až 3000 osob.
    Na stavbě se dosud prostavělo asi 400 milionů korun, objem stavebních prací se však bude zvyšovat a měsíčně by se mělo prostavět asi 100 milionů korun, nyní je to asi polovina. Letos by tak mělo jít o zhruba miliardovou investici.
    Poslední budovy někdejšího průmyslového areálu Karolina byly zbourány před zhruba 20 lety, deset let muselo být místo dekontaminováno. Sanace stála téměř dvě miliardy korun. Letos bude ukončen postsanační monitoring, který má například na základě odběru podzemních vod ukázat, zda byla sanace provedena dle požadovaných parametrů. Podle dosavadních výsledků nejsou problémy.
    Nová Karolina má vyrůst na ploše 32 hektarů, a měla by tak být více než sedmkrát větší než pražské Václavské náměstí.
0 komentářů
přidat komentář