V Itálii našli jedinečně zachovaný etruský dům starý asi 2400 let

Vložil
ČTK
01.06.2010 09:25
Grosseto (Itálie) - Starověký etruský dům starý asi 2400 let odkryli italští archeologové v lokalitě Vetulonia ležící asi 200 kilometrů severně od Říma. Vzhledem k typu nálezu i jeho stavu zachování se podle expertů jedná na italském území o unikát. Napsala to dnes italská agentura ANSA.

    "Dnes tady přepisujeme historii. Jde o jedinečný nález v celé Itálii, protože nám umožní rekonstruovat dům v jeho celkové podobě," prohlásila podle serveru adnkronos.com ředitelka místního archeolo- gického muzea Simona Rafanelliová.
    V současné době je známo pouze malé množství etruských domů, tento nový nález u toskánského města Grosseto je navíc i výjimečně dobře zachovaný.
    "Je to nejlépe zachovaný etruský dům, jaký byl kdy v Itálie nalezen. Je to jediný případ svého druhu. Poskytuje nám mnoho nových informací," řekla Rafanelliová.
    Experti se domnívají, že dům v době, kdy zanikl, patřil bohaté a vlivné rodině. Sloužil zároveň pro obytné i obchodní účely.
    Výzkum, který probíhá dva týdny, již například ukázal, že dům byl během své třistaleté existence mezi 3. až 1. stoletím před naším letopočtem rozšířen a několikrát renovován.
    Zdi domu tvoří cihly ze sušené hlíny, podle Rafanelliové to je první známý doklad etruských cihel. Podlaha je vyskládána z keramických úlomků váz, amfor a talířů černé barvy. Z kamene byl postaven sklep sloužící podle archeologů pro uskladnění potravin.
    Na malém domácím oltáři leželo šest římských a etruských mincí, podle kterých se soudí, že byl dům zničen někdy kolem roku 79 před naším letopočtem, během vlády římského vojevůdce Lucia Cornelia Sully.
    "Tato stavba patřila do starověkého města Vetulonia a je mnohem starší než další části města, které byly dosud prozkoumány. (...) Chceme tento objekt zpřístupnit jako skanzen," dodala Rafanelliová a přislíbila, že výzkum na této lokalitě bude pokračovat.
    Etruskové obývali oblast dnešní střední Itálie přibližně v letech 800 až 100 před naším letopočtem, než byli podmaněni Římany. Jejich původ, dějiny i jazyk však pro vědce zůstávají stále záhadou.
0 komentářů
přidat komentář