Památkářům se nelíbí návrh na dostavbu Albatrosu

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
31.05.2010 18:45
Praha

Praha - Památkářům se nelíbí úmysl dostavit budovu Albatrosu v Praze na Národní třídě. Proti je i Klub za starou Prahu. Rohový dům s prosklenou fasádou patří Pražské správě nemovitostí, která jej plánuje rozšířit směrem do ulice Na Perštýně, a vyplnit tak prázdný prostor, který moderní stavbu odděloval od historického domu U Medvídků.

    "Kubus Albatrosu měl díky tomu ze tří stran prosklenou fasádu a budil dojem solitéru. Tato kompozice hmot byla nejen ukázkou promyšleného začlenění do historické zástavby obou ulic, která je v této lokalitě velice pestrá, ale je rovněž nepominutelnou součástí vlastní hodnoty objektu," říká předsedkyně Klubu za starou Prahu Kateřina Bečková. Dům je podle klubu vynikající ukázkou české architektury 60. let 20. století.
    Klub se s upozorněním na údajně nevhodnou dostavbu obrátil na majitele a investora, jímž je správa nemovitostí, Národní památkový ústav (NPÚ) a magistrátní odbor památkové péče. Jeho ředitel ČTK dnes řekl, že zmíněnou studii má magistrát k dispozici. Neuvedl však, jak se k ní město postaví, v současné době jedná s odborníky z NPÚ, uvedl.
    Vyjádření správy nemovitostí se ČTK nepodařilo získat. Na své internetové stránce nabízí kancelářské prostory o ploše 26 až 3500 metrů čtverečních ve stávající budově Albatrosu k pronájmu.
    Památková rada pražského pracoviště NPÚ projekt ateliéru DAM posuzovala v dubnu a jeho současnou podobu označila za vyloučený, řekla ČTK mluvčí NPÚ Zdeňka Kalová. Podle rady je nutné dopracovat další variantu projektu v redukované podobě.
    Dům dětské knihy a nakladatelství Albatros od Stanislava France, Luďka Hanfa a Jana Nováčka pochází z let 1965 až 1969. V roce 1992 byl podán návrh na prohlášení objektu za kulturní památku. V letech 1996 a 1997 byl objekt zrekonstruován.
    Památkový ústav své rozhodnutí zdůvodňuje tím, že stavba se nachází "v pohledově exponované poloze", proporčně si dosud podle památkářů zachoval svou nepopiratelnou kvalitu, tu by dostavbou pravděpodobně mohla ztratit.
    "Z hlediska památkové péče a kvalit stavby preferuje NPÚ úpravu projektu tak, aby nedocházelo k přímému napojení novostavby, tedy navázání půdorysu i výšce. Předložený návrh není v souladu s režimem památkové ochrany stanoveným pro objekty v Pražské památkové rezervaci," uvádí památkáři.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Přístavba? Proč ne...
Thomas
01.06.10 10:43
na krabici od bot není co zkazit
Petr
02.06.10 08:02
zobrazit všechny komentáře

Související články