Většina politických stran chce změny v bytové politice

Vložil
ČTK
26.05.2010 22:10
Praha

Praha - V bytové politice chybí v Česku hlavně nový občanský zákon, zákon o vlastnictví bytů a o sociálním bydlení. Vyplývá to z diskusí Sdružení nájemníků ČR se zástupci většiny hlavních politických stran, řekl dnes na tiskové konferenci místopředseda sdružení Milan Taraba. Změnit by se mělo také stavební spoření. Peníze z něj by měly být určené jen na stavební účely.
    "Stavební spoření je nutné upravit tak, aby byl státní příspěvek podmíněn investicemi do stavebních prací a aby stát nepodporoval spoření nejbohatších lidí," uvedl místopředseda sdružení. Podobné změny ve stavebním spoření připouští v plánované novelizaci nástrojů státní bytové politiky také ministerstvo pro místní rozvoj.
    Samotné sdružení také vyzvalo politiky k  přijetí zákona o místně obvyklém nájemném. Ten má řešit situaci ohledně určování výše nájemného po ukončení deregulace nájemného.
    Obchodní ředitel realitní kanceláře Lexxus Peter Višňovský je ale skeptický k tomu, že by po volbách nastaly v oblasti bydlení výraznější změny. Je podle něj totiž pravděpodobné, že nový kabinet se bude opět opírat o "křehkou většinu". "Vzhledem k pravděpodobnému vstupu nových stran do sněmovny je shoda ve vládě ještě méně pravděpodobná," soudí manažer.
    Ve sněmovně by Sdružení nájemníků podle Taraby nejraději vidělo představitele sociální demokracie a komunistů. Analytik Lexxusu Ondřej Diblík je ale přesně opačného názoru. "Pokud se k moci dostane levice s účastí komunistů, jistotu majitelům nemovitostí to nepřidá," uvedl odborník. Předsedou sdružení je poslanec za ČSSD Stanislav Křeček.
    V případě občanských demokratů je podle Sdružení nájemníků důležité, že údajně poprvé začali mluvit o potřebě zákona o sociálním bydlení. U  Věcí veřejných představitelé sdružení ocenili "dobré nápady" pro bytovou politiku ve městech a obcích, chybí jim prý ale obecnější znalosti.
    Všech setkání se Sdružením nájemníků se zúčastnili představitelé ČSSD, KSČM a Věcí veřejných. Dvoutřetinovou účast měla ODS a KDU-ČSL, třetinovou účast měla TOP 09 a Strana práv občanů - zemanovci. Strana zelených se prý diskusí nezúčastnila.
0 komentářů
přidat komentář

Související články