Pardubice chtějí udělat z jatek centrum zábavy a vědy

Vložil
ČTK
26.05.2010 21:10
Pardubice

Pardubice - Místo bývalých jatek v centru Pardubic nejspíš do tří let vznikne centrum zábavy a vědy, které zpopularizuje jednotlivé vědní obory veřejnosti. Na jeho stavbu požádá město Evropskou unii až o 150 milionů korun. Novinářům to dnes řekl Alexandr Prokop z Uskupení Tesla, které se s  projektem přišlo a zaštiťuje jej.
    Podle autorů se exaktním vědám věnuje stále méně lidí. Už školáci často získají kvůli nevhodné výuce odpor k chemii, fyzice či matematice. Nový areál nazvaný Návštěvnické centrum by mohl zájem o  vědu podnítit.
    "Obyvatelé Pardubic by měli být hrdí na industriální tradici města," řekl Prokop.
    Vědě se z podobných zařízení věnuje například Národní technické muzeum v Praze, IQ park v Liberci a Techmania v  Plzni. Bývalá jatka vedle Tyršových sadů by nabídla 1600 metrů čtverečních vnitřních expozic a 2000 metrů čtverečních venkovních expozic, kde by se jednotlivé expozice věnovaly například robotice, nanotechnologii, vesmíru, životu na Zemi, chemii a dopravě.
    "Máme jedinečnou příležitost získat evropské peníze. Neměli bychom to propásnout," řekla Alexandra Prokopová z  Uskupení Tesla.
    Pokud bude město v žádosti úspěšné, vědní centrum se veřejnosti otevře v roce 2013. Jeho celková cena se bude odvíjet od výšky dotace. Lidé z Uskupení Tesla by kromě centra také rádi zbudovali industriální stezku městem, která by zájemce provedla po zajímavých průmyslových objektech. V  plánu jsou i mobilní venkovní expozice, ovšem vše záleží na množství získaných peněz.
0 komentářů
přidat komentář