Vědeckotechnický park Plzeň se díky evropským dotacím zdvojnásobí

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
25.05.2010 09:50
Plzeň

Plzeň - Plzeň získá od EU dotaci 300 milionů korun na druhou etapu Vědeckotechnického parku (VTP). Radnice chce zahájit stavbu ještě letos. Její délka i konečná výše podpory z operačního programu Prosperita se bude odvíjet od nabídky stavební firmy. ČTK to řekl vedoucí městského útvaru koordinace evropských projektů Erich Beneš.

    "Dotace je schválená, pokud splníme všechny její podmínky, například tendr na zhotovitele, tak ji můžeme čerpat. Nyní pracujeme na tendrové dokumentaci," dodal. Soutěž na dodavatele stavebních prací vyhlásí město v červnu, znám bude na podzim. Stavba, která by měla trvat půldruhého roku až dva, začne na konci letošního roku. Současný počet 150 pracovníků VTP se po rozšíření zvýší až zhruba na 400.
    První etapu parku za čtvrt miliardy korun otevřela Plzeň v květnu 2008, EU na ni dala 150 milionů Kč. Plocha přes 5000 m2 byla po šesti měsících zcela zaplněná. Město už předloni rozhodlo, že ji kvůli velkému zájmu vývojových firem zdvojnásobí investicí kolem 300 milionů Kč a podalo loni v červenci agentuře CzechInvest předběžnou žádost o dotace z operačního programu Prosperita.
   
Druhá etapa bude zcela odlišná od první. Půjde o pět poloprovozních objektů, kde budou kromě kanceláří laboratoře a vývojové díly, vytvořené pro konkrétní zájemce a projekty. Klíčovými partnery budou Západočeská univerzita a Ústav jaderného výzkumu Řež.
    Největší základna pro vědu a výzkum v Plzeňském kraji vznikla na okraji nejúspěšnější české průmyslové zóny Borská pole. Město projekt VTP velmi podporuje a intenzivně hledá partnery. "Chceme tu špičkové firmy s vysokou přidanou hodnotou. Nepodporujeme montážní závody s dočasnými zahraničními dělníky," uvedl náměstek primátora Vladimír Duchek.
    Město je stoprocentním vlastníkem VTP. Koncem loňského roku odkoupilo od Plzeňského kraje za 6,5 milionu korun pět procent akcií parku, jehož hospodaření je vyrovnané. Nyní tam působí 15 firem a institucí, které platí VTP nájem za plochu a servis. "Jde o výzkum, vývoj a inovace v oblastech automobilového průmyslu, elektroniky, software a genetická laboratoř," řekl ředitel VTP Adolf Bláha. Dvě pracoviště aplikovaného výzkumu tam má Západočeská univerzita.
0 komentářů
přidat komentář

Související články