Brněnská hvězdárna v červnu ukončí provoz a začne dostavba

Vložil
ČTK
16.05.2010 21:10
Brno

Brno - Digitální expozice, moderní astronomické dalekohledy, pozorovatelny s výhledem na město a kvalitní návštěvnické zázemí přinese brněnské hvězdárně dlouho plánovaná dostavba a rekonstrukce. Hvězdárna a planetárium Mikuláše Koperníka na Kraví hoře se veřejnosti uzavře v červnu a další návštěvníky přivítá až na sklonku roku 2011. Přestavbu za 87 milionů korun umožnily z větší části peníze z evropských fondů, zhruba 22 milionů vkládá do projektu město Brno, oznámilo ČTK vedení hvězdárny.
    Z hvězdárny a planetária se podle projektu stane Přírodovědné exploratorium, jež se kromě astronomie zaměří i na další přírodní vědy. Podle ředitele Jiřího Duška nemá být hvězdárna muzeem, ale spíše živým, činorodým a zábavným místem. Návštěvníci nebudou jen pasivními diváky, ale také spoluúčastníky a spolutvůrci nabízených programů.
    Hvězdárna slibuje nejen posun v programovém zaměření, ale také znatelné stavební změny, jejichž autorem je architekt Martin Rudiš. Cílem je opravit a dostavět budovy hvězdárny tak, aby vytvořily jeden funkční celek, což umožní hospodárnější provoz. Architektonický návrh počítá i s úpravou a zušlechtěním okolního parku na Kraví hoře.
    Stavební povolení hvězdárna získala 9. května po mnohaměsíčních peripetiích. Hned o den později začal výběr generálního dodavatele stavby.
    "Kraví hora se stane pomyslným přístavem, ze kterého se bude vyplouvat do vesmíru, stejně jako ostrůvkem racionality v  záplavě iracionálních fantasmagorií přinášejícím pozitivní motivaci k  přírodovědnému výzkumu," uvedla hvězdárna v jakémsi programovém prohlášení svého celkového "restartu".
    Postup prací a program hvězdárny do jejího uzavření mohou zájemci sledovat na webových stránkách hvězdárny. Patronem přestavby je Vladimír Remek, jediný český kosmonaut.
0 komentářů
přidat komentář

Související články