Praha zajistí náhradu škod lidem postiženým stavbou tunelu Blanka

Vložil
ČTK
11.05.2010 17:00
Praha

Praha - Hlavní město dnes slíbilo, že zajistí náhradu škod, které vznikly Pražanům v souvislosti s ražbou tunelu Blanka. Novinářům to řekl předseda kontrolního výboru František Hoffman (KSČM). Zatím ale není jasné, jak budou škody vyčísleny a nahrazeny. Opoziční zastupitelé se také obávají, že dnešní příslib rady je pouhou proklamací a k ničemu nezavazuje.

    Na stavbu si stěžovali mimo jiné obyvatelé Letné, kde v souvislosti s budováním tunelu vznikají trhliny v domech, někde odpadla i část fasády a poškodila zaparkovaná auta.
    Advokátka Hana Marvanová, která obyvatele Letné zastupuje, příslib města vítá. "Je to ale první vlaštovka, musí následovat další kroky," řekla ČTK. Podle ní je potřeba, aby dále jednali zástupci odboru městského investora, právního odboru pražského magistrátu a obyvatel o konkrétních postupech řešení. Podle Marvanové by měl buď stavitel přímo opravit jednotlivé škody, nebo uhradit peníze, které budou k rekonstrukci potřeba.
    Podle zastupitelky Petry Kolínská (SZ) dnešní rozhodnutí neřeší například to, kdo škody posoudí, jak budou evidovány a vyčísleny nebo termín, do kterého budou vypořádány. Podobného názoru je i zastupitel Miroslav Poche (ČSSD). "Nejedná se o žádný právní závazek, ale o pouhou proklamaci, která město vůbec k ničemu nezavazuje a to je přitom to hlavní, o co obyvatelé Letné usilovali," uvedl.
    Výstavbu tunelu Blanka, který je součástí městského okruhu, platí město. Podle Hoffmana se Praha už dříve smluvně s dodavatelem stavby domluvila, že na opravy bude určeno 150 milionů korun. Pokud peníze nebudou stačit, odbor městského investora podle Hoffmana sumu navýší.
    Vyřešeno ale zatím není, zda budou také odškodněni lidé, kterým se kvůli stavbě zhoršila kvalita bydlení. Někteří totiž mají kvůli otřesům v bytech traverzy, které mají zpevnit konstrukce domu.
0 komentářů
přidat komentář

Související články