Kostel na zlínském sídlišti Jižní Svahy slaví sedm let

Vložil
ČTK
09.05.2010 13:10
Zlín

Zlín - Věřící si dnes připomínají sedmé výročí posvěcení kostela Panny Marie Pomocnice křesťanů stojícího na největším zlínském sídlišti Jižní Svahy. Kostel kromě běžné farní činnosti poskytuje zázemí také Salesiánskému klubu mládeže. Místo u hlavní silnice mezi panelovými domy však lidé vyhledávají i kvůli odpočinku. Tento prostor znají a je jim blízký, řekl dnes ČTK administrátor farnosti Ladislav Kozubík.
    "Kostel je koncipován do tvaru rozevřené náruče, mělo by to tedy být vstřícné místo. Lidé, kteří sem přicházejí, by se zde měli cítit přijati," uvedl Kozubík. Dodal, že bohoslužby na Jižních Svazích navštěvuje zhruba tisícovka věřících, což je asi třetina lidí, kteří ve Zlíně chodí pravidelně do kostela. Ostatní navštěvují kostel sv. Filipa a Jakuba v centru města. Při posledním sčítání lidu se ve Zlíně ke katolické církvi přihlásilo 28.000 obyvatel.
    Stavba kostela a střediska mládeže začala slavnostním výkopem v den svátku sv. Jana Boska 31. ledna 2000. Kostel byl posvěcen 8. května 2003. Areál zahrnuje kostel s 350 místy k sezení, zázemí farnosti, ubytování pro členy salesiánské komunity, klubovny, učebny, společenský sál a další prostory. Jeho součástí je také hřiště s kvalitním povrchem patřící ke středisku mládeže, které nabízí různé kroužky, setkání, cvičení nebo i diskotéky bez alkoholu.
    "Kromě pravidelných aktivit sem však chodí třeba i maminky s kočárky si jen sednout a odpočinout, nebo také starší obyvatelé sídliště. Mnoho lidí sem přichází jen proto, že se jim kostel líbí, že je hezky postavený a vybavený," přiblížil Kozubík s tím, že po sedmi letech je budova stále v dobrém stavu a kromě běžných provozních oprav nevyžaduje významnějších zásahů.
    Výstavba kostela, která stála 50 milionů korun, byla z poloviny financována z příspěvků občanů. Dobrovolníci zde také bezplatně odpracovali více než 30.000 hodin. Osm milionů korun investovalo do stavby město Zlín a zbývajících 17 milionů korun čerpala zlínská farnost z  bankovních úvěrů.
0 komentářů
přidat komentář